Aktivnosti policijskih službenika povodom nastupajućih praznika

Povodom nastupajućih vjerskih i novogodišnjih praznika, a u cilju lične i imovinske sigurnosti svih građana, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su preduzeli niz aktivnosti i to:

- pojačano prisustvo policijskih službenika na terenu,
- formiranje kombinovanih timova,
- sprečavanje nabavke, prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i sankcionisanje osoba koje se time bave,
- pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu vozača motornih vozila,
- prisustvo policijskih službenika na trgovima, ugostiteljskim objektima i drugim mjestima gdje će se okupljati veći broj građana prilikom Novogodišnjeg dočeka itd.

Policijski službenici će na području Kantona Sarajevo ostvariti kontatke sa odgovornim osobama u javnim institucijama, školama, vjerskim objektima i sl., u cilju spriječavanja izvršenja krivičnih djela, kao i narušavanja javnog reda i mira. Također će se intenzivirati prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje se okuplja veći broj građana, kao i na frekventnim saobraćajnicama.
Povećano je prisustvo policijskih službenika na pijacama, trgovima, oko škola i sl., gdje se vrši preprodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.
Organizovane su zajedničke akcije sa inspektorima nadležnih inspekcijskih službi s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja prodaje pirotehničkih sredstava.
Protiv lica koja nabavljaju, preprodaju i upotrebljavaju pirotehnička sredstva bit će preduzete zakonom predviđene mjere. Kada se radi o maloljetnim osobama prekršajni nalog će se izdati roditelju, odnosno staratelju maloljetnog lica.