Aktivnosti Uprave policije na pretresima ugostiteljskih objekata na području KS s ciljem prevencije izvršenja krivičnih djela

Shodno planskim aktivnostima  Uprave policije MUP-a KS od septembra mjeseca 2019.godine, s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo, policijski službenici su kontinuirano provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem prevencije vršenja krivičnih djela i prekršaja.

Te mjere i radnje, pored ostalog, uključuju i provođenje racija od strane policijskih službenika, kao kriminalističko-operativne i taktičke radnje koja se poduzima s ciljem stavljanja pod policijsku kontrolu određenog prostora ili objekta, kako bi se provele druge mjere i radnje iz nadležnosti policijskog organa.

Na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu,  tokom proteklog vikenda izvršeni su pretresi dva ugostiteljska objekta na području općina Novo Sarajevo i Ilidža. Tokom pretresa navedenih objekata u istim je zatečeno 66 lica, za koja je, shodno ovlaštenjima propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, provjeren identitet i izvršen je pregled istih.  Tom prilikom u objektu koji je bio predmet pretresa,  na području općine Novo Sarajevo,  pronađeno je i izuzeto više paketića sa materijom koja asocira na opojne droge amfetamin i ekstazi. Također, jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 239.  stav 3. KZ F BiH (posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

Napominjemo, da su policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva tokom posljednjih pet mjeseci, u sklopu planiranih operativnih aktivnosti izvršili preglede, racije, a po potrebi i pretrese više ugostiteljskih objekata, klubova igara na sreću, kao i drugih objekata i motornih vozila. Tom prilikom je  izvršen pregled, odnosno pretres 43  objekta u kojima je zatečeno i pregledano 920 lica,  kao i 123 vozila, te je oduzeta određena količina materije koja asocira na opojne droge i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela i prekršaja, odnosno u određenim slučajevima su pronađena lica za kojima je u ranijem periodu raspisana potraga ili se ista dovode u vezu sa izvršenjem određenih krivičnih djela, te su tom prilikom lišena slobode.  

Navedene aktivnosti preventivno-represivnog karaktera  će biti nastavljene i u narednom periodu.