Aktivnosti Uprave policije na rješavanju problema nepropisnog parkiranja vozila

U vezi saopćenja Općine Stari Grad o problemu nepropisnog parkiranja vozila, obavještavamo javnost o sljedećem:

U periodu januar – juni 2022. godine pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su uručili 51.282 prekršajna naloga vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, upozorili 1.321 vozača, a specijalnim vozilom „pauk“ premjestili 722 nepropisno parkirana vozila. Od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga na području općine Stari Grad Sarajevo  za pomenuti prekršaj je uručeno 8.074 prekršajna  naloga.

Svjesni činjenice da je ovaj problem posebno izražen dolaskom turističke sezone i velikim prilivom vozila i pješaka na područje Grada, a naročito u užoj gradskoj jezgri, nadležni u Upravi policije su naložili intenziviranje aktivnosti policijskih službenika i u ovom segmentu sigurnosti, pored svih drugih obaveza koje trenutna situacija i aktuelni događaji nalažu, tako da policijski službenici svakodnevno sankcionišu vozače nepropisno parkiranih vozila na području cijelog Kantona Sarajevo, pa tako i na području općine Stari Grad Sarajevo. Istovremeno, policijski službenici ostvaruju kontakte sa nadležnim općinskim i kantonalnim službama u cilju rješavanja konkretnih problema u ovoj oblasti koji se dešavaju na dnevnoj osnovi.

S tim u vezi neophodno je napomenuti da je za sistemsko rješavanje problema nepropisnog parkiranja vozila  potrebno pristupiti planskom osiguranju adekvatnih parking prostora, jer je evidentno da veliki broj poslovno-stambenih jedinica uopće ne posjeduje nikakve prostore predviđene za parkiranje motornih vozila. Taj problem može biti riješen samo u saradnji svih nadležnih organa i institucija  na općinskom i kantonalnom nivou, a Uprava policije, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i trenutnih kapaciteta, svakodnevno daje doprinos u prevazilaženju aktuelne problematike.