Apel građanima

Poštovani građani,

Uzimajući u obzir činjenicu da se od 06.02.2014.godine, svakodnevno održavju protestna okupljanja u centralnom dijelu grada, te da će se ista najvjerovatnije nastaviti i u narednom periodu, kao i to da su 06. i 07.februara 2014.godine, nasilni pojedinici i grupe mlađih osoba fizički, kamenjem, “molotovljevim koktelima” i pirotehničkim sredstvima napali policijske službenike, zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Predsjednišva Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upućuje apel građanima:

- uvažavajući i podržavajući legitimno i zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanja svojih stavova u vezi sa stanjem u društvu, Ministarstvo će u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati,

- s obzirom na ustavne i zakonske odrednice koje govore da je glavni zadatak policije zaštita ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, Uprava policije će poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje svojih stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

Dosadašnja iskustva govore da većina građana - učesnika protesta poštuje zakon i na miran način izražava svoje stavove. Međutim,manje grupe i neodgovorni pojedinci zloupotebljavaju ove skupove kako bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspolaže saznanjima koja ukazuju da se, u određenim dijelovima grada, organiziraju grupe mladih osoba koje planiraju da okupljanje građana na dan 22.02.2014.godine iskoriste za nasilne proteste, usmjerene prema objektima kantonalnih i državnih institucija, te policijskim službenicima koji će vršiti osiguranje protestnog okupljanja. Takođe naša saznanja s terena ukazuju da pomenute grupe pripremaju podesne predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta. Uzimajući u obzir gore navedeno, apelujemo na sve učesnike protestnih okupljanja da se uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identificiraju i u saradnji sa policijom takve izgrednike odstrane sa skupa, naglašavajući da pripadnici policije neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.