Iznošenje netačnih navoda o policijskom službeniku Tahto Nijazu

U cilju objektivnog, tačnog i istinitog informisanja javnosti, ali i zbog zaštite ugleda čestitih i poštenih policijskih službenika, ovom prilikom informišemo javnost da su pojedini mediji izvještavajući o akciji "DAR 1" iznijeli u javnost netačne i neprovjerene informacije.Naime,Uprava policije javnost obavještava putem zvanične web stranice i ovlaštenih lica nadležnog Odjeljenja za odnose s javnošću.                                                  

Međutim, list "Dnevni avaz" je na svom portalu objavio, a pojedini mediji prenijeli, netačnu i neprovjerenu informaciju, da se među osumnjičenim, odnosno, lišenim slobode, nalazi i policijski službenik Nijaz Tahto, iako isti nije osumnjičen, niti je lišen slobode, te nije bio predmet bilo kakve aktivnosti u vezi sa pomenutom akcijom.                                                       

S tim u vezi, molimo medije, pogotovo one koji su prenijeli takvu informaciju, da poduzmu aktivnosti i uklone ime ovog policijskog službenika iz takvih vijesti, odnosno, upoznaju javnost da ovaj policijski službenik nije među osumnjičenim policijskim službenicima u okviru ove akcije, kao i da isti redovno obavlja svoje radne poslove i zadatke.

 

Inače, radi se o vrlo profesionalnom policijskom službeniku, koji je za svoj rad više puta nagrađivan i jedne godine zajedno sa svojim kolegom proglašeni su najboljom saobraćajnom patrolom u BiH.

Ovom prilikom apelujemo na predstavnike medija da u javnost ne iznose neprovjerene, netačne i nezvanične informacije, pogotovo u pogledu objave imena bilo koje osobe, jer time nanose štetu tim osoboma, kao što je ovom prilikom nanesena navedenom policijskom službeniku.                       

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u potpunosti podržava svakog policijskog službenika koji svoje dužnosti obavlja u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima, te ulogom koju ovaj častan, težak i odgovoran poziv ima u našem društvu, ali isto tako iskazuje spremnost i odlučnost da se obračuna sa svim pojedincima koji na bilo koji način narušavaju ugled policije Kantona Sarajevo, te iste pozove na odgovornost u skladu sa zakonom.                                                                                                       

Koristimo priliku da se zahvalimo svim medijima koji o našim aktivnostima svakodnevno informišu javnost na tačan, provjeren i istinit način.