Jačanje kapaciteta za efikasnu borbu protiv kibernetičkog/cyber kriminala

Budući da su informacijsko-komunikacijske tehnologije u potpunosti izmijenile sliku modernog društva i predstavljaju sastavni dio njegovog normalnog funkcioniranja i napretka, područje tzv. IKT-sigurnosti je postalo prioritet za sve institucije koje se bave provedbom i zaštitom zakona. U tom smislu je i naglašena obaveza nadležnih  institucija da zaštite svoje građane i njihovu imovinu od svih oblika kibernetičkog kriminala.

Koristeći podršku Twinning projekta “EU 4 Fight Against Cyber-crime in BiH”, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je protekle sedmice bila organizator i domaćin dvodnevne edukacijske radionice na temu “Povećanje kapaciteta za suzbijanje krivičnih djela sa elementima cyber kriminala na nivou kantona”.  Radionica je bila namijenjena edukaciji policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS i tužiocima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, sa predavačima iz Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a Republike Hrvatske.

Cilj programa specijalističke edukacije bio je sticanje osnovnog i naprednog znanja o kibernetičkom-cyber kriminalu, elektronskim dokazima i postupanju  u vezi s njima, te materijalnim i procesnim zakonima koji se primjenjuju u dokaznom postupku, krivičnim djelima počinjenim korištenjem IKT-sistema, s fokusom na pružanje pregleda različitih oblika cyber kriminala s kojima bi se agencije za provođenje zakona mogle susresti korištenjem navedenih sistema u svojim istragama ( cyber kriminal, krivična djela počinjena korištenjem IKT sistema, napadi na informacione sisteme, finansijski cyber kriminal, seksualno iskorištavanje djece na internetu i drugi oblici cyber kriminala).

Istovremeno, cilj radionice je bila razmjena informacija i prezentacija prakse o borbi protiv cyber kriminala na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i međunarodnoj i međuagencijskoj saradnji, a s obzirom na aktuelnost teme i brzi razvoj informacionih tehnologija u svijetu, istaknuta je neophodnost češćeg održavanja obuka iz ove oblasti.