Kanton Sarajevo pomaže školovanje policajaca i opremanje MUP-a Bosansko - podrinjskog kantona

Delegacija Kantona Sarajevo  uručila je danas u Goraždu  finansijsku  podršku  i opremu  Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko - podrinjskog kantona. Uz predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, domaćini u Goraždu su ugostili ministra MUP-a KS Admira Katicu i ministra za boračka pitanja Ismira Jusku kao i zastupnike Skupštine  KS.

MUP KS je, prema odluci Vlade, osigurao ukupno 185 000 KM za nabavku opreme i školovanje kadeta  na Policijskoj akademiji u Sarajevu, za kojim je BPK iskazao potrebu. Takođe, MUP KS je kolegama iz BPK danas uručio  tri terenska vozila, dva motocikla, laserski uređaj za mjerenje brzine vozila sa fotoregistracijom  te određene količine uniformi i oružja.

Ministar unutrašnjih poslova KS  Admir Katica istakao je da Sarajevo kao glavni grad i Kanton ima posebnu odgovornost prema ostalim područjima  pa tako i prema Bosansko- podrinjskom kantonu  i sa sigurnosnog aspekta.

“ Nesumnjivo je da ovdje postoji potreba stvaranja boljeg sigurnosnog ambijenta i mi želimo olakšati rad našim kolegama. Edukacijom i opremanjem policije podstičemo rad policijskih službenika kao i postizanje boljih rezultata”  istakao je ministar Katica te naglasio opredjeljenje unapređenja saradnje i sa drugim policijskim agencijama.

Ministrica MUP-a BPK Nizama Rišljanin se u ime  izvršne i zakonodavne vlasti BPK zahvalila  Kantonu  Sarajevo naglašavajući činjenicu koliko je važna ova pomoći za nastavak rada ovog Ministarstva.

“ Veoma nam je važno da je Kanton Sarajevo još na prvom zajedničkom  sastanku 26. juna prepoznao naše potrebe  kadrovskog jačanja  i  opremanja nedostajućim materijalno tehničkim  sredstvima . Finansiranje obuke za 22 policijska službenika i tri inspektora od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS sa 125 000 KM  za nas  znači obezbjeđenje veće sigurnosti i smanjenje  svih oblika kriminaliteta “, istakla je Rišljanin.

Pored MUP-a KS, i Ministarstvo za  boračkih pitanja KS je za pomoć izgradnji  i sanaciji stambenih objekata pripadnika boračke populacije izdvojilo 30 000 KM sa područja općina Foča – Ustikolina i čija je realizacija u toku.

“ Uvažavajući tešku situaciju u kojoj se nalazi boračka populacija ovog Kantona  i činjenica da se goraždanska regija u najvećem dijelu agresije nalazila u zoni odgovornosti 1. korpusa Armije RBiH, ovo Ministarstvo će nastaviti podržavati borce u ovom dijelu BiH , poručio je ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko.

Prema riječima predsjedavajućeg Konakovića, veze i poseban odnos  sa Goraždem uvijek će biti dio politike Kantona Sarajevo. Mnogo je zajedničkih projekata već realizirano, ali prostora za saradnju, posebno onu privrednu, ima još dosta.

“ Mi nikada nećemo zaboraviti vaše mjesto i ulogu u odbrani BiH na Drini. Smatramo da ste nepravedno  tretirani u raspodjeli prihoda u FBiH i mi, spram svojih mogućnosti, želimo da vam to olakšamo “ poručio je Konaković.