Lažne dojave o postavljenim bombama

U posljednje vrijeme, učestale su lažne dojave o podmetnutim bombama u državnim institucijama i obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Od početka 2018. godine do danas, prijavljeno je 14 dojava o postavljenim bombama, za koje je utvrđeno da su bile lažne. Napominjemo, u posljednjih 14 dana mjeseca marta 2018.godine, prijavljeno je ukupno 10 lažnih dojava o postavljenim bombama i to: 1 (jedna) u zgradu Kantonalnog suda u Sarajevu i 9 (devet) u srednje škole u Kantonu Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u svakom pojedinačnom slučaju, izašli su na lice mjesta, izvršili kontradiverzioni pregled, te je utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi.

O svim slučajevima obaviješteno je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva su preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih događaja, u nekoliko slučajeva identifikovali izvršioce i to:

- Dana 13.02.2018.godine, policijski službenici III PU su identifikovali  i ispitali u svojstvu osumnjičenog R.E., rođen1982.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog poistojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 347. KZ F BiH (Lažno prijavljivanje). Isti je dana 12.02.2018.godine poslao e-mail na adresu Ambasade Kraljevine Holandije da se u objektu nalazi eksplozivna naprava. U toku kriminalističke obrade, od R.E. je privremeno oduzet mobilni telefon sa kojeg je poslao e-mail,

- Policijski službenici II PU su identifikovali osobu koja je dana 08.02.2018.godine izvršila dojavu da je u prostorijama Srednje škole Druga gimnazija, ulica Sutjeska broj 1, općina Centar Sarajevo, postavljena bomba, a radi se o mldb. V.B., rođen 2001.godine, nastanjen u Sarajevu. Isti će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ FBiH (Ugrožavanje sigurnosti),

- Policijski službenici II PU su identifikovali osobu koja je dana 19.03.2018.godine izvršila dojavu da je u prostorijama Srednje Zubotehničke škole, ulica Čekaluša broj 84, općina Centar Sarajevo, postavljena bomba, a radi se o mldb. S.N., rođen 2002.godine, nastanjen u Sarajevu. Isti je ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (Ugrožavanje sigurnosti),

- Dana 20.03.2018.godine, policijski službenici II PU lišili su slobode M.A., rođen 1995.godine u Tuzli, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (Ugrožavanje sigurnosti). Isti je navedenog dana oko 10,55 sati, obavijestio MUP Kantona Sarajevo, na broj 122, da je u prostorijama Srednje škole Prva gimnazija, postavljena eksplozivna naprava. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a M.A. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Protiv navedenih lica će biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima, nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Prijave lažnih dojava o postavljenim bombama, mogu se dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz člana 347. 323 i 183. KZ-a F BiH (Lažno prijavljivanje, Izazivanje opće opasnosti i Ugrožavanje sigurnosti),  za koje su predviđene krivičnopravne sankcije od novčane kazne do kazne zatvora do pet godina.