Lišenja slobode zbog prouzrokovane saobraćajne nezgode

Poduzimajući planske mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih činjenica i okolnosti vezanih za saobraćajnu nezgodu koja se dogodila dana 10.05.2022.godine u ullici Skenderija, općina Centar Sarajevo, kojom prilikom je teško povrijeđen pješak V.J. od strane motornog vozila marke “Porsche”, reg. oznaka O52-M-367, kojim je upravljao NN vozač i nakon nezgode se vozilom udaljio sa mjesta događaja, policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage, Sektora uniformisane policije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod direktnim nadzorom postupajuće tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, su identifikovali lica koja se dovode u vezu sa navedenom nezgodom.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 336. stav 1. (Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja) u vezi sa članom 332. stav 1. (Ugrožavanje javnog saobraćaja) i člana 337. stav 1. (Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi) KZ F BiH, dana 29.10.2022.godine slobode je lišen L.H., rođen 1998.godine u Italiji, nastanjen u Zenici, koji je nakon ispitivanja i kriminalističke obrade predat u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Na prijedlog postupajuće tužiteljice KTKS, nadležni sud u Sarajevu je istom odredio jednomjesečni pritvor.

Također, dana 11.11.2022.godine slobode je lišen A.T., rođen 1995.godine u Zenici, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 346. KZ F BiH (Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela) koji je nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo predat u nadležnost KTKS, te  je postupajuća tužiteljica nadležnom sudu podnijela prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Rasvjetljavanje i dokumentovanje ove saobraćajne nezgode zahtijevalo je poduzimanje niza operativno-taktičnih mjera, kao i radnji dokazivanja, uključujući određena vještačenja, pretrese i druge zakonom propisane mjere i radnje, koje su realizovane po naredbama i pod nadzorom postupajuće tužiteljice, uz pomoć drugih policijskih agencija u BiH, posebno Uprave policije MUP-a ZE-DO Kantona i INTERPOL-a, kao i Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Tokom realizacije potrebnih aktivnosti ostvarena je značajna saradnja sa građanima i određenim pravnim subjektima.