Lišenje slobode četiri osobe zbog KD iz člana 52. ZONDINOM-a

Dana 16.12.2011. godine oko 17.30 sati od strane građana obaviješten je MUP Kantona Sarajevo da u ugostiteljskom objektu „Vatra“, ul. Ferhadija br. 4, općina Centar, lice D.B. u društvu sa još dva mladića posjeduje vatreno oružje – pištolj. Odmah su na lice mjesta upućeni policijski službenici, te u unutrašnjosti objekta uočili pomenute osobe. Izvršenim legitimisanjem utvrđeno je da se radi o H.E., rođen 1975. godine iz Sarajeva, , D.B. rođen 1993. godine iz Sarajeva, C.A. rođen 1989. godine iz Tuzle i Ć.A. , rođen 1978. godine iz Sarajeva.
Službenici policije su pregledom objekta pronašli odbačena dva pištolja i to: pištolja marke CZ sa jednim okvirom i 15 komada pripadajuće municije i pištolj „Pietro Bereta“ sa jednim okvirom i 13 komada pripadajuće municije, koji su izuzeti od strane policijskih službenika.
Također, kod lica D.B. su u garderobi pronađeni dijelovi pištolja, koje je on pokušao odbaciti u službenom vozilu.
O gore navedenom obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu .

U službenim prostorijama od pozvanog lica S.A., je oduzet pištolj marke CZ 99, cal. 9 mm, za koji je isti imao dozvolu nadležnog organa za držanje i nošenje oružja, izdatu od strane MUP-a Tuzlanskog Kantona. Isti je saslušan na date okolnosti i protiv njega će biti podnesena prijava po zakonu o JRiM Kantona Sarajevo.
Istoga dana, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 52. ZONDINOM-a Kantona Sarajevo, lišeni su slobode:
1. H.E. rođen 1975. godine iz Sarajeva,
2. D.B. rođen 1993. godine iz Sarajeva,
3. C.A. rođen 1989. godine iz Tuzle i
4. Ć.A. rođen 1978. godine iz Sarajeva.
Isti su smješteni u prostorije Odsjeka za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, dok je lice H.E. nakon ljekarskog pregleda, te uzete pismene izjave na Zapisnik o ispitivanju osumnjičenog, a na osnovu akta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, uz konsultacije sa dežurnim tužiocem otpušteno iz službenih prostorija. Policijski službenici poduzimaju potrebne operativno-taktičke mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja svih okolnosti ovog krivičnog djela, te će protiv izvršilaca biti poduzete zakonom predviđene mjere.