Ministar Jusko: Adekvatno smo odgovorili na krizu s koronavirusom, preostaje nam borba s migrantskom krizom

U skladu s postepenim vraćanjem svakodnevnom životu, a nakon ublažavanja mjera na sprečavanju širenja koronavirusa, ministar Ismir Jusko je prilikom gostovanja u emisiji “Dobar dan BIH” Hayat TV-a naglasio da je MUP KS adekvatno odgovorio na krizu s koronavirusom.

- Onog momenta kada smo krenuli s prisilnom izolacijom dobili smo rezultate. Mi u ovom momentu imamo dvije do tri osobe koje krše mjere na dnevnoj bazi. I ovim putem još jednom apelujem na građane da poštuju mjere koje su i dalje na snazi.

Dodao je da je i u kontekstu  zaštite policijskih službenika od koronavirusa situacija bila dobra. Po pitanju ljudskih resursa ministar Jusko je naglasio:

-320 policijskih službenika još trebamo uposliti po sistematizaciji, vjerovatno je ta cifra i veća. Ipak, to se nije osjetilo ni u jednom trenutku u ovom periodu. Svakako ćemo krenuti sa prijemom novih uposlenika, što bi se trebalo desiti krajem godine.

Kad je u pitanju ponovno vraćanje svakodnevnom uobičajenom životu koji donosi povećani rizik od većeg broja prekršaja i krivičnih djela koja nisu u vezi s koronavirusom, ministar je  rekao:

-Jedna od velikih vrlina pripadnika MUP-a jeste sposobnost prilagođavanja novonastaloj situaciji. Zato nama neće biti problem vratiti se svakodnevnici.

Ministar Jusko se na kraju osvrnuo i na pitanje povećanog prisustva migranata na području Kantona Sarajevo.

-Ono što je specifično za Kanton Sarajevo je da se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. MUP KS ima dvije ingerencije kad su u pitanju migranti, a to je njihovo uklanjanje s ulica i smještanje u centre Ušivak i Blažuj. Sada se dešava da u tim prihvatnim centrima mjesta nema, jer se svakodnevno pojavljuju novi migranti.  Želimo da ih sklonimo iz urbanih sredina jer su postali jako nasilni i zato je planiran sastanak u vezi s ovom situacijom. Veliki broj njih nema nikakav dokument tako da je veliki problem identifikovati ih. Doslovno ne postoji oblik krivičnog djela kojeg migranti nisu počinili.