Ministar Jusko: Apel građanima da poštuju mjere

Gostujući u  Otvorenom programu TV Sarajevo, ministar Ismir Jusko govorio je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, događajima koji su u tom smislu obilježili prethodni period te o epidemiološkoj situaciji na području Kantona Sarajevo i obavezama pripadnika Uprave policije MUP-a KS na provođenju mjera zaštite od širenja pandemije koronavirusa.

-Ovo su poslovi koji se ne mogu raditi online. Policija čuva zdravlje, živote i imovinu oko pola miliona stanovnika. To je jedan veliki benefit, ali isto tako i velika odgovornost, istaknuo je ministar Jusko.

U osvrtu na period nakon proglašenja pandemije i provođenje represivnih mjera u cilju zaštite od širenja koronavirusa, ministar je naglasio da su policijski službenici na najbolji mogući način uradili sve što je u datim okolnostima bilo potrebno da se uradi. Dodao je i da je saradnja policije s građanima bila odlična i vidljiva na terenu.

-Građani su se u punom kapacitetu pridržavali mjera izolacije, samoizolacije i svih mjera koje su bile na snazi. Međutim, evidentno je da je popuštanje mjera dovelo i do popuštanja discipline i samodiscipline i sada imamo nove slučajeve oboljelih od koronavirusa, kazao je ministar.

-Mi smo upozoravali na to da je koronavirus i dalje prisutan među nama, zato iznova apelujem na građane da poštuju mjere kako bi izbjegli set novih restrikcija. Ukoliko se to desi, građanima bi to teže palo nego prvi put, zaključio  je ministar Jusko.

Na kraju je još jednom poručio građanima da poštuju mjere koje su na snazi i da budu odgovorni prema sebi i prema drugima.