Ministar Jusko posjetio Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko posjetio je danas Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo s ciljem pružanja podrške radu ove ustanove koja ima veliki značaj ne samo za uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo nego i za sve policijske agencije sa sjedištem na području Kantona Sarajevo.

Tom prilikom, ministar Jusko je s direktorom dr. Anesom Talovićem razgovarao o problemima s kojima se Zavod susreće otkad traje stanje izazvano koronavirusom, ali i o budućim aktivnostima koje Zavod ima namjeru pokrenuti s ciljem dugoročnog unapređenja usluga koje pružaju, a koje bi se u jednom segmentu odnosile i na realizaciju projekata koji se odnose na promociju zdravog načina života i unapređenje zdravlja uposlenih u agencijama za provođenje zakona koji obavljaju izuzetno stresan posao.

Također, tema razgovora je bila i zajednička inicijativa Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zatvorske policije i Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo koja ima za cilj da se, zbog činjenice da uposlenici i uposlenice navedenih institucija rade pod velikim stresom, preventivno djeluje kada je u pitanju njihova zdravstvena zaštita, ali i zdravstvena zaštita penzionera koji su radili u ovim institucijama.

Direktor Talović je naglasio da u skladu s aktuelnom situacijom namjeravaju pokrenuti inicijativu kod nadležnih institucija za iznalaženje sredstava za nabavku brzih testova koji bi pojednostavili proceduru testiranja na koronavirus, što bi bilo od velikog značaja naročito za policijske službenike koji obavljaju posao na terenu.

-Inicijativa za brzi test koju ste pomenuli će nama biti od izuzetne pomoći. Poznato vam je da nam nedostaje više od 300 policijskih službenika i jako nam je bitno da ih što manje odsustvuje s posla naročito u ovoj situaciji s koronavirusom, rekao je ministar Jusko, te dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uvijek davalo podršku radu Zavoda i tako će biti i ubuduće.

-S obzirom na posao koji ova ustanova obavlja, ona je bitan dio sigurnosnog sistema, zaključio je ministar Jusko.