Ministar Jusko: Životi građana su nam na prvom mjestu

Na današnjoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo, ministar Jusko je naveo da su Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Uprava policije iznijeli dobar dio tereta zajedno sa zdravstvenim radnicima i svima onima koji su u proteklih osam mjeseci bili na prvim linijama.

-Za vrijeme vanredne situacije koja je bila prije nekoliko mjeseci imali smo jedan do dva oboljela dnevno, pa nekoliko dana niti jednog oboljelog, dok ovih dana dnevno imamo više oboljelih nego tokom vanredne situacije. Možemo reći da su sve one restriktivne mjere koje su se provodile na terenu i donijele rezultate. I tada smo spominjali da samo kolektivna disciplina i samodisciplina može pomoći da iz ove borbe izađemo sa što manje gubitaka, rekao je ministar Jusko.

Iznoseći podatke o ativnostima MUP-a KS u proteklom periodu, naveo je da je Uprava policije izvršila 71.606 obilazaka onih koji su bili u samoizolaciji, te dodao da je sa mjerama samoizolacije i prisilne izolacije u tom periodu znatno smanjen broj zaraženih.  

- Uprava administracije je takođe u ovom periodu izvršila 153.998 registracija motornih vozila, a izdato je 13.904 pasoša, 18.032  ličnih karata, 16.194 vozačkih dozvola, 282.880 prijava prebivališta, kazao je ministar.

Istakao je da trenutno u Upravi policije nedostaje 330 ljudi, da je jedan broj kolega na bolovanju jer su i sami oboljeli od korone, neki su u samoizolaciji, ali ni jednog momenta posao ne trpi zbog toga.

-Također u Upravi administracije trenutno nedostaje 98 ljudi, ima ih jedan broj i zaraženih ali ni jedan segment rada administracije ne trpi zbog toga, naglasio je ministar Jusko.

Na kraju svog obraćanja, ministar Jusko je zahvalio građanima na samodisciplini i na tome što se pridržavaju mjera Kriznog štaba.

Isto tako, zahvalnost je uputio i privrednicima i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji se pridržavaju svih mjera.

-Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, niti Inspekciji nije u interesu da postupaju represivno, ali kada su životi naših građana i njihovo zdravlje u pitanju, to je za nas na prvom mjestu, naglasio je ministar Jusko.