Ministar Katica: Dobra sigurnosna situacija, ali se može unaprijediti

Sigurnosna situacija na području Općine Vogošća je zadovoljavajuća ali se može unaprijediti kroz projekte video nadzora i većeg prisustva policijskih službenika u zajednici, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na sastanku sa načelnikom Edinom Smajićem.

- Slažem se da je potrebno veće prisustvo policijskih službenika u zajednici i najavljujem da ćemo u proljeće 2020. godine uraditi novu pravnu regulativu kojom će se to postići. To ne znači samo povećanje broja policijskih službenika nego više njihovog prisustva na terenu- kazao je Katica.

Za video nadzor, koji je u projektu Ministarstva unutrašnjih poslova KS za cijeli Kanton Sarajevo, načelnik Smajić je kazao da su općinskim sredstvima realizovali dio ali da značajnija ulaganja nisu u mogućnosti postići.

- Sigurnosnoj situaciji bi umnogome pomoglo ukoliko bi bio nastavljen projekt uspostavljanja video nadzora- kazao je Smajić.

Razgovarano je o mogućnostima rješavanja problema isključivanja semafora, regulisanju saobraćaja na raskrsnici magistralnog puta M18 i ulice Akifa ef. Biserovića, kojima se koči nesmetan protok saobraćaja, kako bi stanovnici Vogošće imali neometan pristup magistralnom putu i komunikaciju između sjevernog i južnog djela Vogošće.

Ministar Katica je kazao da će poduzeti radnje da se ti problemi riješe.

Također, razgovarano je i o migrantskoj krizi, odnosno ideji da se rješava koncentrisanjem migranata u centre smještene u i oko Sarajeva. Ministar je istaknuo da je nedopustivo rješavanje pitanja smještaja migranata bez konsultacija sa Vladom Kantona Sarajevo i lokalnim zajednicama.

MUP KS i Općina Vogošća nastaviti će saradnju kako bi problemi sa kojima se susreću građani bili brže i efikasnije rješavani.