Ministar Mulabdić prisustvovao otvaranju Spomen-parka posvećenog Odredu policije za specijalne namjene "Lasta"

Uz prisustvo brojnih predstavnika kantonalne i lokalne vlasti, u Sarajevu je otvoren Spomen-park posvećen Odredu policije za specijalne namjene "Lasta".

Spomen-park se nalazi kod Građevinskog fakulteta UNSA, gdje je nekada bilo sjedište jedinice, a uskoro će na ovome mjestu biti izgrađen i spomenik poginulim pripadnicima "Laste".

Otvaranju Spomen-parka prisustvovao je i Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

- Izuzetna mi je čast da se danas nalazim na ovom mjestu koje je historijski važno kako za Odred “Laste” tako i za sve građane BiH.  Naime, “Laste” su oformljene u okviru tadašnjeg Centra službe bezbjednosti Sarajevo, a iz kojeg je po okončanju agresije na Bosnu i Hercegovinu uspostavljeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U sklopu redovnih policijskih poslova i zadataka Odred “Lasta” je učestvovao i djelovao kao respektabilna borbena jedinica koja je tokom agresije na BiH obišla sve frontove i linije odbrane na kojima se časno i dostojanstveno branila naša država i građani. Svaki od pripadnika ove jedinice je po najmanje jednom ranjavan, a 56 ih  je ugradilo živote u temelje današnje države Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga ne možemo i ne smijemo dozvoliti da izblijedi sjećanje na žrtvu i hrabrost pripadnika ovog Odreda koji su u presudnim trenucima između opstanka ili nestanka položili živote za svoju domovinu i koji su ispisali dio historije Bosne i Hercegovine, kazao je Mulabdić, dodajući da je ponosan što je i on član Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Ministar je članovima Udruženja čestitao 26. godišnjicu formiranja.

- Nadam se da ćemo svi zajedno obilježiti još mnogo godišnjica, a kako se nikad ne bi zaboravile zasluge najhrabrijih koji su ovdje danas prisutni, a i onih koji nisu više s nama, kazao je ministar Mulabdić.