MUP KS: Održana obuka “Motivacija zaposlenika”

Obukom “Motivacija zaposlenika” koja je jučer održana u sali Policijske uprave Novo Sarajevo za rukovodeće državne službenike u potpunosti je realizovan Plan i program stručnog osposobljavanja, usavršavanja i obrazovanja državnih službenika i namještenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Predavač prof. dr Đevad Šašić upoznao je učesnike edukacije sa strategijama motivacije s ciljem unapređenja efikasnosti zaposlenih, sistemom praćenja i mjerenja učinkovitosti zaposlenih kao i sa uspješnim praksama motivisanja zaposlenih u EU.

Profesor Šašić je skrenuo pažnju i na procjenu radnog učinka u kontekstu ocjene rada koji predstavlja baznu osnovu za kreiranje motivacijskog sistema i unapređenja efikasnosti rada državnih službenika i namještenika te istakao da je nerijetka situacija u praksi da imamo razlike učinka zaposlenih u odnosu na omjer uloženog napora i iznosa plate i da se dešava da u organima uprave imamo preplaćenih uposlenika u odnosu na količinu posla koji obavljaju, ali i nedovoljno plaćenih.

On je naglasio i da temeljni zadatak upravljanja ljudskim potencijalima jeste učiniti ih sposobnima za zajednički i uspješan rad.

Zaključeno je da je motivacija ključna za visoke standarde poslovanja, za poticanje kreativnosti i inovativnosti zaposlenih i njihovo zadržavanje u institucijama u kojima rade te da kada su zaposlenici motivirani, oni se identifikuju s institucijom i nastoje doprinijeti njenom razvoju i rastu.