Obilježena prva godišnjica od ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Memorijalnim turnirom u malom nogometu, uručenjem “Zlatnih policijskih znački” članovima porodica poginulih policijskih službenika, otkrivanjem spomen-obilježja i polaganjem cvijeća, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprave policije MUP-a KS i Sindikata policije KS obilježili su prvu godišnjicu od ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Obilježavanje je počelo postrojavanjem učesnika 1. Memorijalnog turnira u malom nogometu “Adis&Davor” u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu, intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i odavanjem počasti poginulim policijskim službenicima.

Prisutnima se obratio Nusret Selimović, policijski komesar MUP-a KS.

- Životnu bitku su izgubili, ali mi nećemo izgubiti njihov i naš rat protiv mafije. Obećavam vam, u ime svakog časnog i poštenog policajca u Kantonu Sarajevo, da ću učiniti sve da počinioci budu privedeni pravdi. Uvjeravam vas da niste, vi, članovi porodica, usamljeni u tome- kazao je Selimović, dodavši da policajac nema naciju i nije bitno kojoj policijskoj upravi, sektoru ili stanici pripada.

Prema riječima Selimovića, privođenje pravdi ubica Adisa i Davora je zajednički cilj i opredjeljenje.

-Adis i Davor su uzor mlađim generacijama i mi ćemo uraditi sve da sjećanje na naše drugove ne izblijedi - poručio je policijski komesar MUP-a KS.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, članovima porodica uručio je “Zlatne policijske značke” koje se posthumno dodjeljuju poginulim policijskim službenicima.

Katica je kazao da od kada obavlja funkciju ministra je imao raznih aktivnosti, ali da uručenje “Zlatnih policijskih znački” porodicama ubijenih policajaca mu najteže pada jer “Adis i Davor nisu više s nama”.

- Adis i Davor živjeli su časno, hrabro i pošteno i svoje živote su dali u miru braneći ono što su svojim životima najbolji odbranili u ratu. Zato njihove porodice, a i svi mi možemo biti ponosni na njih, i neka ove “Zlatne policijske značke” budu jedan podsjetnik na njihovu hrabrost - kazao je Katica.

Sadik Ećo, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS, obraćajući se prisutnima na Memorijalnom turniru na kojem učestvuje 26 ekipa iz policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kazao je: “Na turniru heroja Adisa i Davora nije bitno ko će pobijediti. Pobjednici su Adis i Davor i njihova imena će ostati upisana u našim srcima, ali i u historiji Bosne i Hercegovine”.

Ministar Katica s policijskim komesarom otkrio je spomen-obilježje Adisu i Davoru na mjestu ubistva u ulici Geteova do broja 1, općina Novi Grad Sarajevo.

Katica je naglasio da ne smijemo zaboraviti ove heroje, koji su život dali čuvajući red i zakon.

-Neka ovo spomen-obilježje vječno sjeća na Adisa i Davora. Odajemo im počast za njihovu hrabrost i zauvijek ih čuvamo od zaborava. Kad prođete ovuda, zaustavite se i izmolite molitvu ili proučite Fatihu. Oni su pali braneći ono što su svojim životima najbolji odbranili u ratu. Da se nikada ne ponovi 26. oktobar 2018. - kazao je Katica.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Uprave policije MUP-a KS i Sindikata policije KS, potom su položili cvijeće na Šehidskom mezarju Buća potok i groblju “Sveti Josip” na Ciglanama, gdje su ukopani ubijeni policijski službenici.