Osiguranje Javnog dočeka Nove 2020. godine

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, postupajući po prijavi za održavanje javnog skupa u organizaciji Grada Sarajeva “Javni doček Nove 2020. godine”, preduzela je niz mjera i radnji propisanih zakonom s ciljem osiguranja planiranih manifestacija i događaja na području Kantona Sarajevo.

Obzirom da se očekuje prisustvo većeg broja građana, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, sačinjeni su Operativni planovi postupanja policijskih službenika Uprave policije, te je angažovan dovoljan broj policijskih službenika, kako uniformisane, tako i kriminalističke policije, s ciljem osiguranja planiranih aktivnosti.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo svojim Rješenjem broj 04-27-18894-KZ od 26.12.2019. godine, dalo je saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja dana 31.12.2019. od 15,00 sati do 05,00 sati 01.01.2020. godine, i to na sljedećim lokacijama:

 • ulici Maršala Tita (na dijelu od raskrsnice sa ulicom Alipašina do raskrsnice sa ulicom Fra Anđela Zvizdovića),

 • ulici Zmaja od Bosne za smjer Baščaršija - Ilidža (od raskrsnica sa ulicama Fra Anđela Zvizdovića do raskrsnice sa ulicom Halida Kajtaza -I transferzala),

 • ulici Zmaja od Bosne za smjer Ilidža- Baščaršija na dijelu (od spoja sa ulicom Hamdije Čemerlića do spoja sa ulicom Vrbanja),

 • ulica Halida Kajtaza ( I Transferzala) , kolovozna traka za kretanje iz smjera Muzeja prema željezničkoj stanici na dijelu od spoja sa ulicom Zmaja od Bosne do raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva,

 • ulici Hiseta (od spoja sa ulicom Vrbanja do spoja sa ulicom Kotromanića,

 • ulici Vrbanja (od spoja sa ulicom Vilsonovo šetalište do spoja sa ulicom Hiseta),

 • ulici Kotromanića i mostu Suade Dilberović i Olge Sučić,

 • ulica Franca Lehara od spoja sa ulicom Zmaja od Bosne do spoja sa ulicom Kranjčevićeva,

 • ulica Fra Anđela Zvizdovića od spoja sa ulicom Maršala Tita do spoja sa ulicom Kranjčevićeva,

 • ulica Kralja Tvrtka od spoja sa ulicom Maršala Tita do spoja sa ulicom Kranjčevićeva,

 • ulica Dolina od spoja sa ulicom Maršala Tita do spoja sa ulicom Kranjčevićeva,

 • ulica Magribija od spoja sa ulicom Maršala Tita do spoja sa ulicom Kranjčevićeva,

 • ulici Valtera Perića od spoja sa ulicom Hamze Hume do spoja sa ulicom Đoke Mazalića i

 • ulica Vilsonovo šetalište na dijelu od spoja sa ulicom Hamdije Čemerllića do spoja sa ulicom Vrbanja.

Zbog činjenice da će u navedenom terminu biti obustavljen saobraćaj vozila na navedenim lokacijama preporučujemo građanima da u skladu sa mogućnostima svoje kretanje na ovom prostoru prilagode iskazanom vremenskom periodu.

Na samom prilazu mjestu organizovanog dočeka Nove godine na lokalitetu Marijin Dvor, područje općine Centar Sarajevo, biće organizovani kontrolni punktovi na šest lokacija, te ovom prilikom apelujemo na građane i posjetioce koji žele prisustvovati organizovanom dočeku da sa sobom ne nose: veće torbe, petarde i pirotehnička sredstva, alkoholna pića, staklene boce, limenke, bilo kakave oštre ili tupe predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda, te da svojim postupcima ne dovedu u opasnost sebe ili druge osobe, odnosno, svoju ili tuđu imovinu, kao i da poštuju i postupaju po uputama koje eventualno dobiju od strane policijskih službenika.

 

Pored navedenog, aktivnosti policijskih službenika obuhvataju i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača u pogledu alkoholisanosti, sprečavanje i sankcionisanje u skladu sa zakonom nabavke, prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, preventivno-represivne aktivnosti s ciljem sprečavanja vršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira.

Kada su u pitanju koncerti koji će se održati kod Vječne vatre, na navedenom lokalitetu je planirana privremena obustava i izmjena režima saobraćaja, i to dana 30.12.2019. godine od 17,00 do 24,00 sati, kao i 01/02.01.2020. godine od 17,00 do 01,00 sati, te će i navedene manifestacije biti osigurane od strane policijskih službenika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koristi ovu priliku da svim građanima i posjetiteljima poželi mirnu, sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu.