Policijski komesar Selimović na press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS: Izvršeno oko 25.000 kontrola, sankcionisano oko 2.200 osoba

Policijski komesar Kantona Sarajevo Nusret Selimović je u svom obraćanju na pres konferenciji predočio javnosti najnovije informacije iz oblasti sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

„Tokom proteklog vikenda aktivnosti policijskih službenika na terenu su bile znatno pojačane, jer su bila pokrivena sva izletišta, šetnice, trgovi i druga mjesta na kojima dolazi do okupljanja ljudi. Sankcionisano je oko 600 osoba, zbog kršenja različitih naredbi koje su prethodno izdate od strane Federalnog štaba civilne zaštite“, kazao je komesar Selimović.

Istakao je i kako nikome nije u interesu izdavanje ovolikog broja prekršajnih naloga, niti da se naši sugrađani sankcionišu.

„Ipak, nakon desetina upućenih apela i molbi još uvijek na području KS imamo jedan broj neodgovornih i nesavjesnih sugrađana koji krše pravila, odnosno naredbe“, naglasio je Selimović te naveo kako bi zadovoljstvo policije bilo veće kada bi se sve preporuke i mjere u potpunosti provodile, teova pošast prevazišla sa što manje štete i u što kraćem vremenskom periodu.

Potcrtao je da je Uprava policije od 23. marta izvršila oko 25.000 kontrola, od čega se preko 17.000 kontrola odnosilo na osobe kojima su bila izdata rješenja o samoizolaciji, odnosno o zabrani kretanja izvan mjesta boravka.

„Nažalost, ispočetka je bilo velikih problema sa ovim licima, jer su njih oko 100 kršili ove mjere i potencijalno ugrožavali ostale građane KS. Ipak, nakon donošenja naredbe o prisilnoj izolaciji ovakvih lica, taj broj je rapidno opao a što potvrđuje informacija da je u nedjelju na ponedjeljak zabilježeno samo osam slučajeva kršenja mjere samoizolacije“, obrazložio je komesar Selimović te najavio nastavak svih ovih aktivnosti i u budućnosti.

Naveo je kako Uprava policije KS postupa po 12 naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, a među kojima su i nošenje zaštitne opreme, zabrana kretanja osoba -18 i +65 godina, policijski sat, kontrolisanje rada objekata čiji rad je zabranjen, i druge.

„Do sada je u okviru ovih kontrola sankcionisano 2.200 osoba“, rekao je komesar te iskazao svoja nadanja da će potrebe za sankcionisanje u budućnosti biti sve manje i manje.

Istakao je i problem koje su četvorica kolega iz PU Centar imale sa osobom zaraženom koronavirusom, zbog čega su  odmah poslani u izolaciju, a bit će podvrgnuti i testiranju.

„Problem nastaje kada se ne zna šta sa takvim osobama. Preporuke Tužilaštva da se postupa po redovnoj proceduri nije moguće koristiti. U isto vrijeme, karantin na Bjelavama ne prima osobe koje su evidentirane kao zaražene. Osnov za prinudnu izolaciju također ne dolazi u obzir. Ostaje da takva lica ponovno vratimo kući, iako je prekršio mjeru i počinio ozbiljno krivično djelo protiv zdravlja ljudi“, precizno je obrazložio problem komesar i zamolio nadležne organe da ozbiljno i hitno pristupe njegovom rješavanju te za takva lica osiguraju adekvatan smještaj.

Naglasio je i problem sa migrantskom populacijom, koja može biti potencijalni izvor i širenja zaraza, jer se prema dojavama naših sugrađana opet javlja određeni broj ovih lica po ulicama.

„I dalje stoji problem sa nedostatkom kapaciteta u postojećim migrantskim centrima, jer je migranata na području KS mnogo više od kapaciteta ovih centara. Poseban problem prave novi migranti koji, prema operativnim saznanjima, pristižu s područja sjeveroistočne Bosne i Tuzle“, kazao je komesar Selimović.

Potcrtao je i kako ovaj problem može, ukoliko eskalira, napraviti ozbiljnu štetu i poništiti sve do sada dobro učinjeno i poduzeto.

Istakao je kako je neophodno izvršiti hitni kontakt sa Međunarodnom organizacijom za migracije – IOM-om koji upravlja sa oba migrantska centra, kako bi se kvalitetnije osigurao vanjski dio objekta, prije svega, u Blažuju u kasarni, gdje migranti ilegalno izlaze i ulaze u ovaj centar.

„Policija KS će nastaviti da provodi svoje izvorne nadležnosti, ali i ove nove koje su pred nju postavljene, a sve s ciljem uspješne borbe protiv širenja koronavirusa“, zaključio je komesar.