Posjeta zvaničnika Skupštine KS i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Sektoru za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo

Kao što je i najavljeno danas su Sektor za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS posjetili predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, sa savjetnikom u pomenutom Uredu Ericom Larsonom, ministar MUP-a KS Admir Katica i policijski komesar generalni inspektor policije Nusret  Selimović. Cilj posjete je bilo upoznavanje s procedurom testiranja kandidata na testu fizičke sposobnosti u proceduri Javnog konkursa za popunu radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo u početnom činu “POLICAJAC”.

Predsjednik Komisije za izbor, glavni inspektor Džafer Hrvat, je upoznao prisutne sa procedurom testiranja fizičke spremnosti kandidata, tehničkim aspektima provjere znanja i fizičkih sposobnosti kandidata  i svim mjerama koje su poduzete s ciljem sprečavanja zloupotreba i bilo kakvih oblika koruptivnih i nedopuštenih ponašanja, softverske zaštite i nadzora cjelokupnog procesa testiranja. Na video-zidu je za posjetioce upriličena i kratka prezentacija provedbe samog toka testiranja, od pristupa i registracije kandidata do završetka i ocjene rezultata testa. Nakon toga je upriličena i praktična prezentacija svake pojedinačne vježbe predviđene testom, uz demonstraciju vježbi od strane policijskih službenika Sektora za policijsku podršku.

Ovom prilikom treba naglasiti da su svi prisutni izrazili zadovoljstvo načinom provođenja testiranja i poduzetim mjerama, čiji je cilj postizanje maksimalne transparentnosti i objektivnosti u procesu odabira kandidata. Zajednička konstatacija je da ovako provedena konkursna procedura predstavlja garanciju da će zaista najbolji i najkvalitetniji kandidati, po okončanju testiranja, biti primljeni i dobiti šansu za zaposlenje u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo. S tim u vezi je rečeno da poboljšanje kadrovske popunjenosti Uprave policije MUP-a KS, kao vrlo značajnog segmenta cjelokupnog društvenog života, predstavlja veliki podstrek za napredak i poboljšanje rada svih drugih institucija u Kantonu Sarajevo, te  vraća povjerenje građana u  rad i djelovanje državnih institucija.