Pronađena i oduzeta laboratorija za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuane

Dana 27.07.2021,godine, preduzimajući mjere i radnje na realizaciji operativne akcije kodnog naziva “HEISENBERG”, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga-Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su pretres iznajmljenog stana u ulici Humska, općina Novo Sarajevo koji koristi lice E.Š., rođen 1987.godine u Užicu, nastanjen u Sarajevu.  Tom prilikom je pronađena i oduzeta jedna kompletna  “LABORATORIJA” za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuane koja se sastoji od sljedećeg:

- 15 stabljika visine od 10 do 150 cm koje asociraju na biljnu vrstu “CANNABIS

  SATIVA”,

- 15 saksija sa sistemom za samonavodnjavanje,

- 3 prigušnice,

- 3 reflektora,

- jedna neonska lampa,

- 4 termo higrometra,

- 2 ventilatora,

- 2 turbine,

- 4 karbonska filtera,

- 2 PVC šatora,

- fleksibilno crijevo,

- jedan PVC rezervoar od 50 litara za navodnjavanje sa instalacijom i

-evidencija prihrane biljaka.

Također, pronađena je i oduzeto oko 1,6 kilograma suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu i 2 digitalne vage.

Navedenog dana u 13,30 sati, E.Š. je lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 238. i člana 239. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), nakon čega jei predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Po završenoj krininalističkoj obradi, isti će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 

PrilogVeličina
File laboratorija - video7.94 MB