Pronađena i oduzeta laboratorija za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuane

Dana 27.05.2021,godine, preduzimajući mjere i radnje na realizaciji operativne akcije kodnog naziva “LABOS”, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga-Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u ulici Azize Šaćirbegović, općina Novo Sarajevo izvršili su pretres lica D.Đ., rođen 1994.godine u Bugojnu, nastanjen u Sarajevu. Kod istog je pronađeno i oduzeto 13 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Na osnovu prethodno pribavljene Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres iznajmljenog stana u navedenoj ulici, koji koristi D.Đ.. kojom prilikom je pronađena i oduzeta jedna kompletna “LABORATORIJA”  za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuane koja se sastoji od sljedećeg:

- 93 stabljike visine od 10 do 90 cm koje asociraju na biljnu vrstu “CANNABIS

SATIVA”,

- 5 pretvarača napona sa natpisom “HORTI ECO POWER”,

- jedan pretvarač napona sa natpisom “LAZER LITE 600 W”,

- 6 tajmera sa natpisom “BRENENSTUHL”,

- 3 termometra sa hidrometrom bijele boje,

- 5 produžnih kablova raznih dužina,

- 6 halogenih sijalica,

- 9 mreža sa metalnim obručem za sušenje,

- 2 pvc flaše sa tečnim gnojivom,

- 3 stojeća ventilatora,

- 2 ventilatora sa filterom za prečišćavanje,

- 6 pvc kutija (inkubatori) i 2 pak. pikova za uzgoj biljaka,

- jedan pvc šator,

- fleksibilna ceijeva i

- jedno crijevo za navodnjavanje.

Također, pronađena je i oduzeta određena dokumentacija, jedna kartonska kutija sa 346 sjemenki koje asociraju na biljnu vrstu “CANNABIS SATIVA” i jedna plastična drobilica.

Navedenog dana u 13,00 sati, lice D.Đ. je lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 238. i člana 239. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), nakon čega jei predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Po završenoj krininalističkoj obradi, isti će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.