Pronalazak migranata i pretres objekta

Dana 29.04.2019. godine od 23,00 sati,  policijski službenici Prve PU, Odjeljenja za zloupotrebu opojnih droga Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP KS zajedno sa  službenicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima terenskog ureda u Sarajevu, na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu , izvršili su pretres objekta i drugih prostorija, kao i lica koja su se zatekla u objektu, tj, hostelu lociranom u ulici Nevjestina, općina Stari Grad Sarajevo u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela iz člana člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), člana 286. KZ F BiH ( Krađa), člana 287.KZ F BiH (Teška krađa) i 289.KZ F BiH (Razbojništvo).

Pretresom je pronađeno šest pvc paketića sa sadržajem suhe zeljaste materije koja svojim izgledom  asocira na opojnu drogu “Marihuanu”.

O svemu je obavješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj su obavili policijski službenici Prve PU, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela.

Tom prilikom u objektu je pronađeno je 5 (pet) lica afro-azijskog porijekla koja kod sebe nisu imali dokumente na osnovu kojih bi se utvrdio identitet osoba, niti potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH i jedno lice kojem je izrečena mjera zabrane napuštanja Kantona Sarajevo i zabrana putovanja van BiH. Od ukupno šest lica, tri su smještena u Imigracioni centar Istočno Sarajevo-Lukavica i tri u Imigracioni centar Ušivak.  

U narednom periodu, policijski službenici Uprave policije će nastaviti vršiti pojačanu kontrolu lica na području Kantona Sarajevo.