Provođenje kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija”

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR) provode kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija”. Navedana kampanja ima za cilj podizanje svijesti kod mladih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja.

Dana 07.06.2022.godine policajci u zajednici Uprave policije ovog ministarstva održali su edukativnu radionicu pod nazivom “Oružje ne štiti, oružje ubija” za učenike Srednje škole metalskih zanimanja i  Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu.

Učenicima je dostavljen promotivni materijal sa ključnim porukama kampanje i postavljen na vidljive dijelove škole.

Projekat PILLAR se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

Pomenute aktivnosti će se nastaviti i u narednoj školskoj godini, u srednjim školama na području Kantona Sarajevo.