Prva međunarodna Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini

U  organizaciji Kulturnog centra „Kralj Fahd“ i pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, danas je svečano otvorena i započela sa radom Prva Međunarodna Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Svakodnevno se suočavajući  sa sve složenijim oblicima cyber-kriminala, sigurnosne agencije u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, se nalaze pred velikim izazovom u smislu adekvatne osposobljenosti, opremljenosti  i spremnosti da se suprotstave današnjim cyber-kriminalcima, te da ih blagovremeno otkriju i procesuiraju. 

Stoga je, s obzirom na temu današnjeg naučnog skupa,  učešće na Konferenciji bilo od izuzetnog značaja za sve pripadnika sigurnosnih agencija, s obzriom da je prevashodni cilj kibernetičke sigurnosti uspostavljanje određenih, preciznih protokola i procedura kojih se moramo pridržavati u svakodnevnom radu internetu i internet-mrežama, kako bi u konačnici bili zaštićeni od različitih oblika napada i zloupotreba u kibernetičkom prostoru.

Konferenciju je svečano otvorio ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Hani Abdullah M. Mominah, koji je u prigodnom pozdravnom govoru zaželio svim učesnicima uspješan rad, uz izraženu nadu da će ovakvi skupovi, posvećeni praktičnim pitanjima sigurnosti u cijelom svijetu, biti  uspješno organizirani i u narednom periodu. Potom su učesnike Konferencije, kao i mnoge ugledne goste, pozdravili gospodin Toni Pavloski, zamjenik šefa ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini,  gospodin Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i gospodin Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Treba napomenuti da su značajan doprinos radu Konferencije dali su i pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su u radnom dijelu skupa prezentirali temu „Kibernetički prostor i sigurnost“. Pristup određenoj vrsti problema, kakav je prezentiran na današnjoj Konferenciji,  zasigurno predstavlja pravi način, da se društvena zajednica kao cjelina, suprotstavi jednoj tako opasnoj i štetnoj pojavi kao što je kibernetički – cyber kriminal u svim njegovim složenim i komplikovanim  aspektima.