Rasvijetljena krivična djela "Ugrožavanje sigurnosti" i "Lažno prijavljivanje"

Dana 16.06.2022.godine u 09.27 sati, putem telefona, Operativni centar Uprave policije MUP-a KS je zaprimio dojavu da su u prostorijama Općinskog suda u Sarajevu i Suda Bosne i Hercegovine, postavljene eksplozivne naprave.

Nadležne službe Uprave policije su, postupajući u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, o zaprimljenim dojavama obavijestili dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i druge nadležne agencije, te su preduzete mjere koje uključuju evakuaciju osoblja i trenutno prisutnih lica iz objekata, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda. Obavljenim KDZ pregledima nisu pronađena nikakva eksplozivna sredstva.  

Poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju i pronalasku izvršioca krivičnih djela, kvalifikovanih od strane postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva KS, kao krivična djela iz člana 183. KZ F BiH (ugrožavanje sigurnosti) i člana 347. KZ F BiH (lažno prijavljivanje), policijski službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS su, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne  i Hercegovine, istog dana identifikovali, pronašli i lišili slobode lice A.K. rođen 1994.godine iz Ilidže.

O svemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, a lice lišeno slobode je predato u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, A.K. je predat na daljnju nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Koristimo priliku da izrazimo zahvalnost na blagovremenoj, efikasnoj i profesionalnoj pomoći i saradnji, pruženoj u konkretnom slučaju od strane Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.