Rasvijetljeno krivično djelo ubistva

Dana 21.11.2017.godine u 20,30 sati u ulici Vitomira Lukića, općina Ilidža, policijski službenici V PU lišili su slobode B.R., rođen 1954.godine u Šibeniku, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 359. KZ F BiH (Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti) i člana 52. ZONDINOIM-a. Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet pištolj marke "VIS", sa okvirom i osam metaka cal. 9 mm i kutija sa osamnaest metaka cal. 9 mm i jednim metkom cal. 7,62 mm. Preduzimajući operatino-taktičke mjere i radnje, policijski službenici su došli do saznanja da se isti dovodi u vezu sa smrću H.F., rođen 1940.godine, nastanjen u Sarajevu, koji je dana 20.11.2017.godine pronađen mrtav  u porodičnoj kući, u ulici Vitomira Lukića, općina Ilidža.

 U toku kriminalističke obrade, policijski službenici su došli do saznanja da je predmetni pištolj vlasništvo preminulog H.F.. Također, izvršeni su pretresi kuća i pomoćnih prostorija u ulicama Vitomira Lukića i Joze Penave, općina Ilidža. Tom prilikom su pronađeni i izuzeti  predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem opisanog krivičnog djela.

Preduzimajući dalje mjere i radnje, pronađena je i lišena slobode H.E., rođena 1981.godine u Bijeljini, gdje je i nastanjena.

Nakon završene kriminalistićke obrade, B.R. i H.E. su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 166. stav 2. tačka d. KZ F BiH (Ubistvo iz koristoljublja), predati u nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.