Reakcija na tekst objavljen na web-portalu Istraga.ba

U vezi s tekstom objavljenim 25.08.2022. godine na portalu Istraga.ba, a koji se odnosi na postupanje policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti, dajemo sljedeće:

                                                                                     Saopštenje za javnost
                                                                                     

Dana 14.08.2022. godine, oko 03.50h, policija je obaviještena da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u ulici Reisa Džemaludina Čauševića, općina Centar. Na mjesto događaja odmah je upućeno više patrola policije, a  dolaskom na lokaciju policijski službenici su uočili jedno povrijeđeno lice, fizički napadnuto od više NN lica. Policijski službenici su odbili daljnji napad, te su povrijeđenog u cilju zaštite smjestili u službeno vozilo, te poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem uspostave narušenog javnog reda i mira, kao i identifikacije i zadržavanja osoba koje se mogu dovesti u vezu s ovim događajem.

Prilikom intervencije, od strane jednog lica, upotrebom fizičke snage, došlo je do oštećenja prednjeg vjetrobranskog stakla na službenom vozilu PS Centar.

Za povrijeđeno lice utvrđeno je da se radi o:
- E. M. iz Sarajeva, pored kojeg je u momentu zaticanja na mjestu događaja pronađeno vatreno oružje i kapa tzv. "fantomka", koje je isti koristio prilikom upotrebe vatrenog oružja usljed kojeg nije bilo povrijeđenih lica, a E. M. je povrede zadobio fizičkim napadom od strane drugih lica, te je prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i konstatovane teške tjelesne povrede, nakon čega je otpušten iz bolnice. Po uputi dežurnog tužioca, E.M. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo iz člana 323. KZ FBiH (Izazivanje opće opasnosti) i otpušten je nakon kriminalističke obrade.
Dva lica koja su zadržana na mjestu događaja su pozvana u službene prostorije, a radi se o:
- A. A. iz Sarajeva, koji je ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog sumnje da je počinio krivična djela iz člana 172. i 293. KZ FBIH ("Teška tjelesna povreda" na štetu E. M. i "Oštećenje tuđe stvari" na štetu Uprave policije MUP-a KS oštećenjem službenog vozila), te je isti potom, po uputi dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pušten iz službenih prostorija, i
- A.Š. iz Sarajeva koji je na okolnosti predmetnog događaja saslušan u službenim prostorijama u svojstvu svjedoka.

Policijski službenici su osigurali mjesto događaja, te je po ovlaštenju dežurnog tužioca, izvršen uviđaj i poduzete druge zakonom propisane mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela.
Daljnjim radom na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog događaja, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s nanošenjem tjelesnih povreda E. M. može dovesti i lice A. M. iz Sarajeva koji je pozvan u službene prostorije, te ispitan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela iz člana 172. KZ FBiH (Teška tjelesna povreda).

Protiv lica E.M. nadležnom tužilaštvu je 16.08.2022. godine dostavljen Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima iz člana 323. KZ FBiH (Izazivanje opće opasnosti) i člana 74. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.
U vezi s rasvjetljavanjem i dokumentovanjem krivičnih djela iz člana 172. KZ FBiH ("Teška tjelesna povreda" na štetu E.M.) i člana 293. KZ FBiH ("Oštećenje tuđe stvari" oštećenjem službenog vozila na štetu Uprave policije MUP-a KS), do sada, ispitana su dva osumnjičena lica, A. A. i A. M., a u svojstvu svjedoka saslušana su četiri lica, te se nastavljaju dalje aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, kao i prikupljanju materijalnih dokaza, shodno uputama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i naredbama Općinskog suda u Sarajevu. Po kompletiranju cjelokupnog operativnog materijala, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen Izvještaj protiv osumjičenih lica.

U cilju poštivanja procedura u odnosu na postupanja policijskih službenika prilikom vršenja službenih radnji, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem provjere postupanja policijskih službenika.

U vezi s prethodno navedenim činjenicama, odbacujemo kao netačne navode o tome da su policijski službenici "pobjegli" s mjesta događaja, ili da su propustili izvršiti službene radnje propisane zakonom.
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju vršiti profesionalno i zakonito svoju obavezu zaštite života i imovine građana i posjetilaca u Kantonu Sarajevo, kao i procesuiranje svih lica za koja se utvrdi da su počinioci krivičnih djela ili prekršaja, posebno zastupajući jednakost svih pred zakonom, jer za policijske službenike Kantona Sarajevo nema "nedodirljivih".