Realizovana akcija kodnog naziva "Šakal"

Nastavljajući aktivnosti u okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, policijski službenici Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine su, po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a u saradnji i uz neposredni nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dana 26.12.2022.godine na području Kantona Sarajevo proveli akciju kodnog naziva „Šakal“.

Tom prilikom na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi objekata i vozila koje koriste lica, te su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenim krivičnim djelima, među kojima određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „kokain“ i „marihuanu“, više mobilnih telefona i veća količina novca.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 250. KZ F BiH (organizovani kriminal), a u vezi sa krivičnim djelom 195. KZ BiH (neovlašteni promet opojnim drogama), tako što su u proteklom periodu vršili neovlaštenu nabavku, transport i prodaju narkotičkih sredstava, istog dana slobode su lišena sljedeća lica:

  • K.B. rođen 1988.godine,
  • K.M. rođen 1984.godine,
  • J.K. rođen 1970.godine i
  • Z.B. rođen 1985.godine.

Osumnjičena slica su smještena u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici  Uprave policije MUP-a KS nastavljaju daljnji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, kao i kriminalističkoj obradi osumnjičenih lica.

Napominjemo da je današnja akcija rezultat zajedničkih aktivnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a radi se o otkrivanju i dokumentovanju organizovane kriminalne grupe koja je djelovala činjenjem krivičnih djela u Kantonu Sarajevo i na području koje pokriva PU Istočno Sarajevo.