Sarajevski festival za djecu "Kutak dječije radosti 2022"

Proteklog vikenda je na Skenderiji, u sportskoj dvorani “Mirza Delibašić”, održan “Sarajevski festival za djecu” pod nazivom “Kutak dječije radosti 2022.” Događaj koncipiran i zamišljen kao manifestacija namijenjena promociji porodičnih vrijednosti bila je posvećena prije svega djeci, njihovoj edukaciji, druženju i zabavi.

Sada već tradicionalno, na poziv organizatora ove značajne manifestacije,  uz više od 70 drugih učesnika iz različitih oblasti privrednog i društvenog života, kao “prijatelji festivala”, aktivno učešće su uzeli i predstavnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na vrlo lijepo uređenom štandu brojnim posjetiocima policijski službenici, koji inače rade sa lokalnom zajednicom, su predstavili zanimanje “policajca” i u saradnji sa kolegama iz Sektora za policijsku podršku i Jedinice za saobraćaj prezentirali osnovne dijelove opreme koju policajci koriste prilikom obavljanja svakodnevnih dužnosti. Posjetiocima je omogućeno detaljno razgledanje službenog policijskog vozila i motocikla, te dijela opreme koju koriste pripadnici specijalnih jedinica Uprave policije,  što je izazvalo poseban interes i pažnju najmlađih posjetitelja. Prezentacija je bila veoma dobro posjećena, a djeci su dijeljeni prigodni materijali edukativnog sadržaja, bojanke, flajeri i sl., a odnose se na poštovanje saobraćajnih propisa, poznavanje saobraćajnih znakova, sprečavanja nasilja nad djecom, zloupotreba djece u cyber prostoru i  nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

Tako su djeca u neposrednom kontaktu i razgovoru sa policijskim službenicima bila u prilici da saznaju kako izgleda njihov radni dan, koje to zadatke obavljaju, čime se tačno bave, te zašto je to zanimanje dobro, korisno i posebno.

Uz edukativni, organiziran je i zabavni dio programa za sve posjetitelje, tako da je ukupni dojam po završetku ove manifestacije  veoma pozitivan, uz konstataciju da je pravovremena informiranost već u najranijoj dobi, osnovni uslov za pravilan odgoj i zdravo odrastanje djece.