Sastanak Katica – Cikotić: Neće biti novog prijema migranata, niti formiranja novih kampova u KS

Neće biti novog prijema migranata u migrantskom kampu u Blažuju, neće biti formirani novi migrantski kampovi u Kantonu Sarajevo, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će u narednom periodu ojačati saradnju sa Službom za poslove sa strancima u cilju adekvatnijeg tretiranja migranata na području našeg kantona.

Ovo su zaključci s današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Admira Katice i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića, organiziranog u cilju iznalaženja adekvatnih rješenja po pitanju aktuelnih problema u vezi s migrantskom krizom.

Na sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, načelnik Sektora uniformisane policije, direktor Granične policije, direktor Službe za poslove sa strancima, te šefica Ureda IOM u Bosni i Hercegovini.

-Naredne sedmice ću s ministrom sigurnosti BiH i načelnikom Općine Ilidža obići migrantski kamp u Blažuju, te utvrditi potrebne mjere za unapređenje sigurnosti. Inicirali smo jasnije definiranje 'kućnog reda' u okviru migrantskih kampova, pojačanu ulogu policijskih službenika, te nabavku potrebne materijalno-tehničke opreme za policiju, najavio je naredne aktivnosti ministar Katica.