Slučajevi ulijetanja zrna u stanove

Tokom mjeseca decembra 2011.godine, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, su zadokumentovali tri slučaja ulijetanje zrna ispaljenih iz vatrenog oružja u stanove na području Kantona Sarajevo i to kako slijedi:
- dana 10.12.2011.godine u vremenu od 00,00 do 07,30 sati u ulici Antuna Branka Šimića, općina Novi Grad Sarajevo,
- dana 10.12.2011.godine oko 10,30 sati u ulici Grbavička, općina Novo Sarajevo i
- dana 12.12.2011.godine u vremenu od 09,00 do 22,25 sati u ulici Zagrebačka, općina Novo Sarajevo.
U navedenim slučajevima nije bilo povrijeđenih osoba, dok je u stanovima nastupila manja materijalna šteta. Policijski službenici su izašli na lice mjesta, obavijestili tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, te obavili uviđaj, kao i sve druge radnje iz svoje nadležnosti, s ciljem dokumentovanja i rasvijetljavanja navedenih događaja. U obavljenim razgovorima sa oštećenim, te sa građanima, policijski službenici su došli do saznanja da isti nisu čuli pucnjeve, što dovodi do zaključka da nije bilo upotrebe vatrenog oružja u bližoj ili daljoj okolini navedenih objekata.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, može se konstatirati da su zrna ispaljena najvjerovatnije na rubnim nenaseljenim područjima Kantona Sarajevo ili na području CJB Istočno Sarajevo. Izvršenim provjerama u službenim evidencijama Operativno – komunikacijskog centra MUP-a Kantona Sarajevo i Policijskim upravama, utvrđeno je da nije bilo prijavljenih slučajeva upotrebe vatrenog oružja, što građani obično prijave. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih događaja.