Vježba "Jackal Stone 2017"

U sklopu Programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande Vojske SAD-a  u mjesecu junu ove godine, u Bosni i Hercegovini održat će se vježba “Jackal Stone 2017”. U realizaciji iste pored drugih sigurnosnih agencija učestvovat će i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.“Jackal Stone 2017” je bilateralna vježba tokom koje će biti korišten realni scenario terorističke prijetnje s ciljem poboljšanja međusobne operativne suradnje između sigurnosnih snaga SAD i policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. Vježba će pomoći pripremi učesnika za uspješno provođenje operacija u zajedničkom i kombinovanom okruženju uz podršku civilnih i vladinih agencija naše zemlje.

Koordinacione aktivnosti za vježbu “Jackal Stone 2017” provođene su tokom proteklih godinu dana, a vježba će se održati u mjesecu junu u više gradova i općina štirom Bosne i Hercegovine, kao i na području Kantona Sarajevo. Pripreme svih dpogađaja u okviru ove vježbe produkt su zajedničkog dogovora Evropske komande vojske SAD i zvaničnika javne bezbjednosti  u BiH.

Scenario vježbe osmišljen je na taj način da odražava relevantne sigurnosne izazove, ali nema nikakve veze sa stvarnim događajima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izražava zahvalnost za podršku građana Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Ujedno se želimo unaprijed zahvaliti za razumijevanje u slučaju bilo kakvih potencijalnih neugodnosti tokom trajanja vježbe.