Izdvojene vijesti i obavještenja

18.10.2019

12.10.2019

10.10.2019

10.10.2019

07.10.2019

03.10.2019

03.10.2019

02.10.2019

01.10.2019

28.09.2019

26.09.2019

19.09.2019

16.09.2019

13.09.2019

12.09.2019

Dnevni izvještaji

18.10.2019

Dana 17.10.2019.godine u 20,15 sati, provodeći akciju kodnog naziva “ORAH”, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga-Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode lice A.P., rođen 1992.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Izvršenim pretresom navedenog lica, kao i pretresom stana koji isti koristi na području općine Novi Grad Sarajevo, pronađeno je i oduzeto 229 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu (u refuzi) i 43 paketića sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), A.P. je lišen slobode i predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad istim.

 

Dana 17.10.2019.godine u 16,05 sati u ulici Vlakovo, općina Ilidža, policijski službenici Jedinice za podršku su zaustavili skuter marke “Keeway”, bez reg. oznaka, kojim je upravljao H.Š., rođen 1988.godine u Foči, nastanjen u Sarajevu. Tom prilikom kod istog je pronađen i oduzet pištolj ručne izrade sa osam komada mataka. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 371. stav 1. KZ F BiH (Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija), H.Š. je lišen slobode i predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

 

Dana 17.10.2019.godine u 19,55 sati u ulici Bosanskih gazija, općina Ilidža, od strane NN lica, izvršeno je krivično djelo razbojništva nad uposlenicom u prodavnici “Merkator”. Tom prilikom maskirano NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Dana 17.10.2019.godine u 23,30 sati u ulici Igmanska, općina Vogošća, na osnovu potrage, policijski službenici Sedme PU su pronašli i lišili slobode lice M.S., rođen 1993.godine u Srebrenici, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (Teška krađa). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.

 

Dana 17.10.2019.godine u 18,45 sati u ulici Butmirska cesta, općina Ilidža, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka mldb. L.G., rođena 2003.godine, nastanjena u Sarajevu, od strane putničkog motornog vozila marke “Alfa Romeo”, reg. oznaka O91-J-912, kojim je upravljao vozač M.T., rođen 1983.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Nakon saobraćajne nezgode, vozač M.T. nije ukazao pomoć mldb. L.G. povrijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi,već se vozilom udaljio sa lica mjesta. U ovoj saobraćajnoj nezgodi, nakon detaljnih ljekarskih pretraga, utvrđeno je da je lakše tjelesne povrede zadobila pješakinja mldb. A.G., a ljekarska pomoć joj je ukazana u UKC u Sarajevu,   nakon čega je otpuštena  na kućno liječenje. Operativnim radom na terenu, policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage su došli do saznanja o identitetu vozača M.T. Predmetno putničko motorno vozilo je pronađeno parkirano u ulici Hasana Sućeske, općina Novi Grad Sarajevo. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne nezgode i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke. Dana 18.10.2019.godine u 07,00 sati, M.T. je lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 337. (Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi), a u vezi sa članom 332. (Ugrožavanje javnog prometa) KZ F BiH. Isti je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju pomenute saobraćajne nezgode.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 17 saobraćajnih nezgoda, od toga 11 sa materijalnom štetom i 6 sa nastradalim licima kojom prilikom je 6 osoba lakše povrijeđeno. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 9 vozača, 9 osoba zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, jedna osoba zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, 6 motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole, 3 neregistrovana motorna vozila i 3 motorna vozila zbog tehničke neispravnosti.

 

17.10.2019

Dana 16.10.2019.godine u 19,50 sati, provodeći akciju kodnog naziva “UKAJ”, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga-Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su na području općine Novi Grad Sarajevo, lišili slobode lice A.U., rođen 1985.godine u Gostivaru, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. stav 3. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog su pronađena i oduzeta četiri paketića sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. O pomenutom je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a navedeno lice je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih sloboe MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad istim.

 

Dana 16.10.2019.godine u 20,45 sati u ulici Ive Andrića, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici Četvrte PU lišili su slobode lice A.R., rođen 1988.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (Razbojništvo). Postoje osnovi sumnje da je isti skupa sa B.H. i H.H., koji su prethodnog dana lišeni slobode, dana 02.09.2019.godine izvršio krivično djelo razbojništva u prodavnicu “Konzum”, ulica Trg ZAVNOBiH-a, općina Novi Grad Sarajevo. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a A.R. je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.

 

Dana 16.10.2019.godine u 09,00 sati, policijski službenici Druge PU lišili su slobode lice A.A., rođen 1986.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 289. stav 1. (Razbojništvo), člana 289., a u vezi sa članom 28. (Razbojništvo u pokušaju), člana 287. stav 1. tačke b. (Teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način) i člana 288. stav 2. (Razbojnička krađa) KZ F BiH. Isti je u proteklih deset dana na području općine Centar Sarajevo počinio navedena krivična djela na štetu S.K., M.M., S.K. i A.K. iz Sarajeva. Nakon završene kriminalističke obrade, A.A. je uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predat u nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Dana 16.10.2018.godine u 04,00 sati, obaviještena je Peta PU da je u ulici Latička, općina Ilidža, došlo do požara na kući vlasništvo P.M. iz Sarajeva. Požar je ugašen od strane PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na kući nastupila materijalna šteta. O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevco. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog požara.

 

Dana 16.10.2019.godine u 21,10 sati u ulici Adija Mulabegovića, općina Novi Grad Sarajevo, od strane NN lica, izvršeno je krivično djelo razbojništva nad uposlenicom u prodavnici “Konzum”. Tom prilikom maskirano NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Dana 16.10.2019.godine u 21,40 sati, na osnovu potrage, policijski službenici Pete PU su pronašli i lišili slobode lice D.S., rođen 1992.godine u Olovu, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 294. KZ F BiH (Prijevara). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Prve PU će nastaviti kriminalističku obradu nad navedenim licem.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodile su se ukupno 22 saobraćajne nezgode, od toga 19 sa materijalnom štetom i 3 sa nastradalim licima kojom prilikom je jedna osoba teže, a 2 lakše povrijeđene. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 6 vozača, 6 osoba zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, 4 osobe zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, 9 motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole, 2 neregistrovana motorna vozila i jedno motorno vozilo zbog tehničke neispravnosti.