Izdvojene vijesti i obavještenja

19.09.2017
19.09.2017
15.09.2017
12.09.2017
06.09.2017
05.09.2017
30.08.2017
24.08.2017
16.08.2017
11.08.2017
11.08.2017
28.07.2017
25.07.2017
12.07.2017

Dnevni izvještaji

19.09.2017

Dana 18.09.2017. godine u 23,50 sati obaviještena je I PU da je u ulici Arapova, općina Stari Grad Sarajevo, od strane NN lica došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu porodične kuće vlasništvo T.E. iz Sarajeva. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na kući i dva parkirana motorna vozila nastupila materijalna šteta. Također, tom prilikom povrijeđen je i pas rase Pit Bul. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Uviđaj su obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca. 

Dana 19.09.2017. godine u 03,40 sati obaviještena je V PU da je na raskrsnici ulica 21. Marta - Butmirskog bataljona, općina Ilidža, došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN lica. Tom prilikom povrede u predjelu desne natkoljenice nastale dejstvom iz vatrenog oružja zadobio je M.F., rođen 1985. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Uviđaj su obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavnju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

Dana 18.09.2017.godine u 23,55 sati u ulici Kranjčevićeva, općina Centar Sarajevo, policijski službenici II PU lišili su slobode A.T., rođen 1992.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet jedan paketić sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a protiv navedenog lica će biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Dana 18.09.2017.godine u 14,35 sati u ulici Nerkeza Smajilagića, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici Jedinice za podršku Uprave policije ovog Ministarstva lišili su slobode Č.B., rođen 1978.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađeno i oduzeto deset paketića sa materijom koja asocira na opojnu drogu heroin. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a Č.B. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosati navedenog lica.

Dana 18.09.2017.godine u 17,00 sati u ulici Trg oteškog bataljona, općina Ilidža, policijski službenici Jedinice za podršku Uprave policije ovog Ministarstva lišili su slobode B.H., rođen 1990.godine, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađeno i oduzeto osam paketića sa materijom koja asocira na opojnu drogu speed i šest paketića sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a B.H. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosati navedeog lica.

Dana 18.09.2017.godine policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Uprave policije ovog Ministarstva u sklopu dvije odvojene akcije kodnih naziva “BOBA” i “TAJO”, na području općina Stari Grad Sarajevo i Novi Grad Sarajevo izvršili su pretres lica M.M., Dž.M. i T.A. iz Sarajeva. Tom prilikom kod M.M., rođen 1987. godine, nastanjen u Sarajevu je pronađeno i oduzeto stotinu ljubičastih tableta koje asociraju na opojnu drogu ecstasy i mobilni telefon. Kod Dž.M., rođena 1988. godine, nastanjena u Sarajevu je pronađeno i oduzeto deset ljubičastih tableta koje asociraju na opojnu drogu esctasy i jedna paketić sa materijom koja asocira na opojnu drogu amfetamin sulfat. Izvršenim pretresom stana koji koristi T.A., rođen 1981. godine, nastanjen u Sarajevu, na području općine Novi Grad Sarajevo pronađene su i oduzete dvije PVC šprice sa smeđom materijom koja asocira naopojnu drogu heroin i jedna PVC bočica sa tekućinom koja asocira na lijek iz grupe narkotika metadon. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. KZ F BiH (Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), slobode je lišen M.M., dok je T.A. lišen slobode,  zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. stav 3. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a M.M. i T.A. su predati u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon kompletiranja protiv Dž.M. će Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 239. stav 3. KZ F BiH. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavnju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih lica.

Dana 18.09.2017.godine u 23,50 sati, policijski službenici IV PU lišili su slobode P.M., rođen 1981.godine u Zvorniku, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a P.M. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedeog krivičnog djela.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodile su se ukupno 33 saobraćajne nezgode, od toga 32 sa materijalnom štetom i jedna sa nastradalim osobama kojom prilikom je jedna osoba lakše povrijeđena. Zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita iz saobraćaja je isključeno 9 osoba i 12 motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.

 

18.09.2017

Dana 17.09.2017.godine u 19,00 sati, policijski službenici II PU lišili su slobode P.A., rođen 1998. godine u Gornjem Vakufu, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 293. KZ F BiH (Oštećenje tuđe stvari). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a P.A. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na  dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Dana 17.09.2017.godine u 21,30 sati, policijski službenici I PU lišili su slobode H.Z., rođena 1968. godine u Beogradu, nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 286., a u vezi sa članom 28. KZ F BiH (Krađa u pokušaju). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a H.Z. je predata u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na  rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti iste.

Dana 17.09.2017.godine u 23,25 sati u ulici Majdanska, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici IV PU lišili su slobode M.A., rođen 1985.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet jedan paketić sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a M.A. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i  zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 29 saobraćajnih nezgoda, od toga 28 sa materijalnom štetom i jedna sa nastradalim osobama kojom prilikom je jedna osoba lakše povrijeđena. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključen jedan vozač, 4 osobe zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, jedan vozač zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i 10 motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.