Izdvojene vijesti i obavještenja

25.05.2017
24.05.2017
22.05.2017
17.05.2017
17.05.2017
11.05.2017
11.05.2017
08.05.2017
13.04.2017
07.04.2017
07.04.2017
06.04.2017
22.02.2017

Dnevni izvještaji

25.05.2017

Dana 24.05.2017.godine, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Sektora kriminalističke policije ovog Ministarstva, su u okviru akcije kodnog naziva “MOLLY”, u ulici Koševo, općina Centar Sarajevo, izvršili pretres lica Š.E., rođen 1995.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, kao i pretres stana koji isti koristi u ulici Himze Polovine, općina Centar Sarajevo. Tom prilikom pronađeno je i oduzeto:

- 30 tableta raznih oblika i veličina, koje asociraju na opojnu drogu ecstasy

- 4 paketića sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu,

- jedna ručno spravljena cigareta sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu,

- 36 kvadratnih markica na kojima se nalazi materija koja asocira na opojnu drogu LSD,

- oko 5 grama kristalaste plavo-bijele materije, koja asocira na opojnu drogu “Molly – MDMA” i

- određena suma novca koja najvjerovatnije potiče od preprodaje droge.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana  238. stav 1. KZ FBiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), Š.E. je lišen slobode i predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenog lica.

Dana 24.05.2017. godine u 13,00 sati, policijski službenici II PU lišili su slobode M.T., rođen 1957. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 286. KZ F BiH (Krađa), na štetu H.Z. iz Sarajeva. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a M.T. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navednog lica.

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodile su se ukupno 24 saobraćajne nezgode, od toga 23 sa materijalnom štetom i jedna sa nastradalim osobama, kojom prilikom je jedna osoba lakše povrijeđena. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 6 vozača, 2 osobe zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, jedno motorno vozilo zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 2 neregistrovana motorna vozila.

24.05.2017

Dana 23.05.2017.godine u 10,15 sati, obaviještena je III PU, da je u ulici Janka Jolovića, općina Novi Grad Sarajevo, došlo do požara u stanu vlasništvo T.S. iz Sarajeva. Požar je ugašen od strane policijskih službenika, stanara navedene zgrade i pripadnika PVB Stup Sarajevo. Tom prilikom navedeni stan je u potpunosti izgorio, a u više stanova i na fasadi je nastupila materijalna šteta. U hodniku, na trećem spratu navedene zgrade, bez svijesti, u ležećem položaju, pronađeno je tijelo NN ženske osobe, kojoj je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo pokušala ukazati pomoć. Istog dana od strane ljekara konstatovana je smrt H.R., rođena 1935. godine u Prijedoru, nastanjena u Sarajevu. Tijelo preminule je vozilom KJKP Pokop prevezeno u Prosekturu Bare, gdje će biti izvršen vanjski pregled, a po potrebi i obdukcija. Uviđaj su obavili tužilac Kantonlnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, ovlašteni sudski vještaci medicinske struke i PPZ-a. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do požara došlo usljed slabih kontaktnih spojeva na dva produžna kabla koji su bili uključeni u zidnu utičnicu, a koji su improvizovano napravljeni i neodgovarajućeg su presjeka, nakon čega je došlo do paljenja gorivih predmeta i širenja požara na cijeli stan. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja.  

Dana 23.05.2017.godine oko 05,00 sati, obaviještena je I PU, da je u ulici Terezije, općina Centar Sarajevo, došlo do požara na ugostiteljskom objektu “Ljetna bašta Bazeni”.  Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, dok je na objektu nastupila materijalna šteta. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonlnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj su obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do požara došlo upotrebom otvorenog plamena od strane NN lica. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela.  

 

Dana 23.05.2017. godine u 21,10 sati u službene prostorije I PU pristupio je L.D. iz Sarajeva i prijavio da je istog dana  oko 17,30 sati u ulici Dariva, općina Stari Grad Sarajevo, od strane NN lica nad njim izvršeno krivično djelo razbojništva. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju odvijačem od istog otuđilo ruksak u kojem se nalazio mobilni telefon, određena suma novca i lična dokumenta, a zatim se udaljio u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 35 saobraćajnih nezgoda i sve su sa materijalnom štetom. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključen jedan vozač, 10 osoba zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, 2 vozača zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravaljnja motornim vozilom, 8 motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 6 neregistrovanih motornih vozila.