Izdvojene vijesti i obavještenja

23.01.2020

23.01.2020

15.01.2020

14.01.2020

14.01.2020

11.01.2020

07.01.2020

03.01.2020

31.12.2019

28.12.2019

27.12.2019

20.12.2019

20.12.2019

18.12.2019

09.12.2019

Dnevni izvještaji

24.01.2020

Dana 23.01.2020.godine u 19,20 sati u ulici Ložionička, općina Novo Sarajevo, policijski službenici Treće PU lišili su slobode lice F.M., rođen 1994.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287., a u vezi sa članom 28. KZ F BiH (Teška krađa u pokušaju). Isti je zatečen na izvršenju krivičnog djela teške krađe u pokušaju u putničko motorno vozilo marke “Ford”. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.

 

Dana 23.01.2020.godine u 17,15 sati, obaviještena je Peta PU da je u ulici Jahijela Fincija, općina Ilidža, od strane NN lica izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicama u prodavnici “Amko Komerc” Sarajevo. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Brzom intervencijom, policijski službenici Pete PU su došli do saznanja o licima koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem opisanog krivičnog djela. Pomenutog dana u 22,30 sati lišena su slobode lica: A.L., rođen 1985.godine u Foči, nastanjen u Sarajevu i A.G., rođen 1981.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (Razbojništvo). U ulici Igmanska cesta, općina Ilidža, pronađeni su i izuzeti predmeti korišteni prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela. Na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana koji koristi A.L. u ulici Šehitluci, općina Ilidža. Tom prilikom je pronađen i od istog oduzet plastični pištolj i određena suma novca u raznim apoenima. Lica A.L. i A.G. su predati u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalistčku obradu nad pomenutim licima.

 

Dana 23.01.2020.godine u 15,30 sati, u službene prostorije Pete PU pristupila je N.R. iz Sarajeva i prijavila da je istog dana u 14,20 sati u ulici Oteška, općina Ilidža, od strane NN lica nad njom izvršeno krivično djelo razbojništva. Tom prilikom NN lice je uz upotrebu fizičke snage, od iste otuđilo torbu sa novcem i dokumentima, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju pomenutog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Dana 23.01.2020.godine u 22,30 sati, policijski službenici Treće PU lišili su slobode mldb. lice, rođeno 2002.godine, nastanjeno u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je u proteklom periodu na području općine Novo Sarajevo, počinilo više krivičnih djela iz člana 289. KZ F BiH (Razbojništvo). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jednice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policiskki službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.

 

Dana 23.01.2020.godine u 19,20 sati, obaviještena je Druga PU da je u ulici Hasana Sušića, općina Centar Sarajevo, došlo do požara na putničkom motornom vozilu marke “VW Bora”, koje koristi M.M. iz Sarajeva., koji se proširio i na motorno vozilo marke “Renault”, vlasništvo A.Đ. iz Zvornika. Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilima nastupila materijalna šteta. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj će obaviti policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a.

 

Dana 23.01.2020.godine u 12,20 sati, obaviještena je Prva PU da je u ulici Evlije Čelebije, općina Stari Grad Sarajevo, došlo do požara na kući vlasništvo U.O. iz Sarajeva. Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na objektu nastupila materijalna šteta. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja.

 

Dana 23.01.2020.godine u 17,40 sati, na kolovozu ulice Trg solidarnosti, općina Novi Grad Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka N.K., rođena 1950.godine u Zenici, nastanjena u Sarajevu, od strane putničkog motornog vozila marke “VW Polo “, reg. oznaka J27-A-359, kojim je upravljao vozač K.J., rođen 1943.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede zadobila je pješakinja N.K., a ljekarska pomoć joj je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje je na Klinici za ortopediju i traumatologiju zadržana na daljem liječenju. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kanztona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak saobraćajne struke. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage nastavljaju rad na dokumentovanju pomenute saobraćajne nezgode.

 

Dana 23.01.2020.godine u 20,50 sati, na kolovozu ulice Rašida Bešlije, općina Vogošća, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka S.K., rođena 1970.godine u Sarajevu, nastanjena u Vogošći, od strane putničkog motornog vozila marke “Renault Megane-Scenic“, reg. oznaka J39-O-166, kojim je upravljao vozač S.D., rođen 1981.godine u Goraždu, nastanjen u Vogošći. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede zadobila je pješakinja S.K., a ljekarska pomoć joj je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje je na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, zadržana na daljem liječenju. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak mašinske struke. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage nastavljaju rad na dokumentovanju pomenute saobraćajne nezgode.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 12 saobraćajnih nezgoda, od toga 10 sa materijalnom štetom i 2 sa povrijeđenim licima kojom prilikom su dvije osobe teže povrijeđene. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 12 vozača, 7 osoba zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 4 osobe zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upranja motornim vozilom i 5 motornih vozila zbog tehničke neispravnosti.

 

23.01.2020

Dana 22.01.2020.godine u 19,00 sati u ulici Kurta Schorka, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici Pete PU lišili su slobode lice A.B., rođen 1996.godine, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (Teška krađa). Isti je dana 03.01.2020.godine sa parking prostora u ulici Džemala Bijedića, općina Novi Grad Sarajevo, izvršio krivično djelo teške krađe putničkog motornog vozila marke Peugeot 207”. Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće i pratećih prostorija koje koristi A.B. na području općine Novi Grad Sarajevo. Tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču iz izvršenja krivičnih djela. U neposrednoj blizini kuće, pronađeno je predmetno vozilo “Peugeot 207”, koje je nakon potrebnih uviđajnih radnji, vraćeno vlasniku. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jednice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijkski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.

 

Dana 22.01.2020.godine u 20,40 sati, policijski službenici Treće PU lišili su slobode lice E.K., rođen 1998.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (Teška krađa). Isti se dovodi u vezu sa izvršenjem krivićnog djela teške krađe u kuću vlasništvo D.M., ulica Banjalučka , općina Novo Sarajevo, počinjeno dana 21./22.01.2020.godine. O pednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jednice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijkski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad pomenutim licem.

 

Dana 22.01.2020.godine u 14,00 sati, obaviještena je Druga PU da je u ulici Skenderija, općina Centar Sarajevo, od strane NN lica izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicama u apoteci “Gral” Sarajevo. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju pomenutog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku počinioca.

 

Dana 22.01.2020.godine u 19,00 sati, obaviještena je Četvrta PU da je u ulici Nurije Pozderca, općina Novi Grad Sarajevo, od strane NN lica izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicama u prodavnici “Konzum”. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju nožem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju pomenutog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Dana 22.01.2020.godine u 19,55 sati, obaviještena je Prva PU da je u ulici Mula Mustafe Bašeskije, općina Stari Grad Sarajevo, od strane NN lica izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicom u podavnici “Brojler”. Tom prilikom maskirano NN lice je uz prijetnju šarafcigerom, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavilo policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju pomenutog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku počinioca.

 

Dana 22.01.2020.godine u 19,20 sati, na kolovozu raskrsnice ulica Zmaja od Bosne-Hamdije Čemerlića, općina Novo Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka B.N., rođen 1999.godine u Maroku, sa privremenim boravkom u Sarajevu, od strane putničkog motornog vozila marke “VW Golf V “, reg. oznaka TA-780460, kojim je upravljao vozač E.J., rođen 1964.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede zadobio je pjšak B.N., a ljekarska pomoć mu je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje je na Klinici za ortopediju i traumatologiju zadržan na daljem liječenju. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uvuiđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage nastavljaju rad na dokumentovanju pomenute saobraćajne nezgode.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodile su se ukupno 24 saobraćajne nezgode, od toga 21 sa materijalnom štetom i 3 sa povrijeđenim licima kojom prilikom je jedna osoba teže, a 3 osobe lakše povrijeđene. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 5 vozača, 5 osoba zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 2 motorna vozila zbog isteka važnosti registracije i 2 neregistrovana motorna vozila.