Akcija kodnog naziva "Labos II"

Dana 12.09.2019. godine policijski službenici Pete PU - PS Ilidža, kontrolisali su lice S. A. rođen 1972. godine u mjestu Kolovrat, opština Prijepolje, R. Srbija, stalno nastanjen na Ilidži, te tom prilikom kod istog pronašli i uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta od istog oduzeli 5 (pet) PVC kesica u kojima se nalazi bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu, kao i 5 (pet) mobitela koji su vidno oštećeni, jednu metalnu spravu koja služi za konzumaciju opojne droge u kojoj se nalazi bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu i jednu ručnu radio stanicu marke "Cobra".

O navedenom je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je navedeno lice lišeno slobode i protiv istog će zbog navedenog biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 239. KZ F BiH (Podjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

Uzimajući u obzir da je za S.A. bila raspisana potraga od strane Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, isti je predat policijskim službenicima navedenog Odjeljenja na dalji rad i nastavak kriminalističke obrade u okviru akcije "Labos II".

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevi, izvršen je pretres kuće koju S.A. koristi na području općine Ilidža. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto sljedeće:

- digitalna vaga,

- okvir za automatsku pušku sa 30 metaka kalibra 7,62 mm,

- suha zeljasta materija u aluminijskoj foliji, koju je isti proizveo skupa sa E.B.,

- jedna PVC boca “Plantela”,

- električni indikator za mjerenje temperature i vlažnosti zraka,

- dva rasvjetna tijela sa neonskim sijalicama,

- improvizovana razvodna električna ploča sa osiguračima, utičnicama i dr.

  materijalom,

- tri sijalice od 600 W koje su korištene prilikom uzgoja biljke Cannabis,

- jedan komad fleksibilnog crijeva,

- automatska puška kalibra 7,62 mm, sa okvirom, bez municije i

- određena dokumentacija.

Nakon izvršenog pretresa, isti je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, te će nakon završene kriminalističke obrade, dana 13.09.2019.godine, uz službeni izvještaj biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 238. stav 2. i 3. i člana 371. stav 1. KZ F BIH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i Nedozvoljeno držanje oružja ili ekspolozivnih materija).