Akcija "START": Slobode lišeno sedam osoba

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, u realizaciji operativno-taktičke akcije "Start“, provedene pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, slobode su lišili sedam osoba, pet muškaraca i dvije žene.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal /čl. 250 KZ BiH/ u vezi s krivičnim djelom Pranje novca /čl. 209 KZ BiH/, slobode su lišeni:

  • 33-godišnji E.K. iz Sarajeva,
  • 38-godišnji E.B. iz Sarajeva,
  • 31-godišnja E.R. iz Sarajeva,
  • 33-godišnji M.D. iz Sarajeva,
  • 29-godišnji S.H. iz Sarajeva.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal /čl. 342 st- 2. i 3. KZFBiH/ u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja /čl. 383. st. 3. KZ FBiH/, Primanje dara i drugih oblika koristi /čl. 380. KZ FBiH/, Davanje dara ili drugih oblika koristi /čl. 381. st. 1. KZ FBiH/ i Pranje novca /čl. 272. st. 3. i 4. KZ FBiH/, slobode su lišeni:

  • 60-godišnji I.H. iz Sarajeva,
  • 42-godišnja A.D. iz Sarajeva.

Nakon kriminalističke obrade, lišeni slobode su smješteni u prostorije Jedinice za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, te će tokom dana biti predati u nadležnost postupajućih tužilaca.

Više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS učestvovalo je u realizaciji akcije „Start“. Izvršeni su pretresi na 30 lokacija na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila. U pretresima je pronađena i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti i dokazi od interesa.