Dojave o postavljenim bombama u školama i institucijama na području Kantona Sarajevo

Dana 25.05.2022.godine u jutarnjim satima Operativni centar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te dežurne službe policijskih stanica u policijskim upravama obavješteni su da je veći broj osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimio obavijest kako su u prostorijama škole postavljene eksplozivne naprave.

Nadležne službe Uprave policije su, postupajući u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, o zaprimljenim dojavama obavijestili dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u škole su  upućene ekipe policijskih službenika radi poduzimanja neophodnih mjera i radnji iz nadležnosti Uprave policije koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda. Obavljenim KDZ pregledom u  115 objekata školskih ustanova nisu pronađena nikakva eksplozivna sredstva, te su po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršeni uviđaji na svim pregledanim lokacijama.

Imajući u vidu da je Kantonalno tužilaštva Kantona Sarajevo  navedene događaje kvalifikovalo kao krivično djelo “Terorizma” iz člana 201. KZ FBiH, koje je u nadležnosti Federalne uprave policije,  službenici iste će nastaviti rad na dokumentovanju  pomenutog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca, u saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i drugih sigurnosnih agencija.

Istog dana obaviještena je dežurna služba PU Centar Sarajevo da su telefonskim putem zaprimljene dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u zgradi općine Centar Sarajevo, lociranoj u ul. Reisa Džemaludina Čauševića, a u kojoj se nalaze Skupština i Vlada Kantona Sarajevo, kao i u zgradi Općinskog Suda u Sarajevu, lociranoj u ul. Šenoina. Postupajući u skladu sa zakonskim ovlaštenjima policijski službenici su evakuisali lica iz navedenih ustanova, a izvršenim KDZ pregledom je ustanovljeno da su dojave o postavljenim bombama bile lažne. Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji  i pronalasku lica koje je uputilo lažnu dojavu.

Ovom prilikom Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo izražava zahvalnost na blagovremenoj, efikasnoj i profesionalnoj pomoći i saradnji pruženoj od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,  Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona, kao i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom su realizovane vrlo zahtjevne, obimne i složene aktivnosti uzrokovane dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Također, koristimo priliku uputiti izraze zahvalnosti za saradnju, razumijevanje i povjerenje Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, osoblju školskih ustanova, te učenicima i njihovim roditeljima, odnosno starateljima prilikom realizacije poslova i zadataka iz nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.