Ministar Admir Katica povodom obilježavanja 6. aprila: „Svaka policijska žrtva opomena je i putokaz“.

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana policije i Dana grada Sarajeva, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica posjetio je spomen obilježja i odao počast svim ubijenim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Istakao je kako se na ovaj, jedan od najvažnijih datuma u historiji prijestonice BiH, policajkama i policajcima obraća s posebnim izrazima zahvalnosti, ponosa i najdubljeg poštovanja.

“U danima kada obilježavamo 30 godina od početka opsade glavnog grada jedine nam domovine, imamo obavezu koja ujedno treba biti i zadaća za sve buduće generacije, a to je da se zauvijek s pijetetom sjećamo najboljih kćeri i sinova naše zemlje. Sjećamo se svih naših heroja koji su i u ratu i u miru, izvršavajući časni zadatak policijskog poziva, položili svoje živote”, izjavio je ministar Katica.

"Policija je na braniku domovine uvijek bila prva. Kada su sa okolnih brda 1992. zapucali na ovaj prelijepi, miroljubivi i multietnički grad, policija se prva organizovala i oduprla agresoru, dajući mnoge žrtve, kako ratne, tako i mirnodopske, koje nikada ne smijemo zaboraviti.  Naša policija je danononoćno bila budna, spremna rizikovati svoje čuvajući živote građana. Danas odajemo počast onima koji su poginuli za ovaj grad i ovu državu. Kao što nikada ne smijemo zaboraviti pripadnike MUP-a koji su dali svoje živote u odbrani BiH tokom agresije od 1992. do 1995. godine, tako nikada nećemo zaboraviti ni naše Davora Vujinovića, Adisa Šehovića, Muhidina Pivodića, Mahmuta Traku, Elvedina Madeška, poginule policajce na dužnosti u postratnom Sarajevu. Svaka od ovih žrtava je opomena da se nikad ne ponovi, ali i putokaz za bolju i sigurniju budućnost.”, istakao je Katica.

“Drage policajke i policajci, ostanite na visini svoje profesije i odlučni u službi naših građanki i građana. Istina, pravda, borba protiv svih oblika kriminala i korupcije, mir i sigurnost na svakom pedlju našeg grada, neka vam i dalje budu glavna vodilja. Kriminalcima ni jedan jedini dan ne dajte miran san. Duboko svjestan koliko težak posao obavljate, obećavam da ćemo se u institucijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Kantona Sarajevo nastaviti zalagati da svaki vaš časno izvršeni zadatak uvijek bude i adekvatno vrednovan”, poručio je Katica, čestitajući svim policijskim službenicama i službenicima Kantona Sarajevo historijski dan.

Tim povodom delegacije MUP-a KS, Uprave policije i Sindikata policije KS položili su cvijeće i odali dužnu počast na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kao i spomen obilježja ubijenim policajcima u Velikom parku, Spomen sobi u MUP-u FBiH, te na mezarjima, grobljima i spomen-pločama policijskih službenika MUP-a KS koji su nakon agresije izgubili živote, vršeći policijsku dužnost.