Ministar Jusko i policijski komesar Selimović posjetili Službu za poslove sa strancima

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Ismir Jusko i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Nusret Selimović posjetili su danas Službu za poslove sa strancima (SPS), gdje su razgovarali s direktorom i zamjenikom direktora te službe Slobodanom Ujićem i Mirsadom Buzarom. 

Na sastanku je izvršena analiza dosadašnjeg stanja sigurnosti po pitanju povećanog priliva migranata u Kantonu Sarajevo te su razmijenjene operativne informacije o narušavanju javnog reda i mira i krivičnim djelima koja su počinili migranti. 

Razgovaralo se i o stanju sigurnosti u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te o preduzimanju mjera prema migrantima u uvjetima prevencije Covida-19. Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima i MUP-a Kantona Sarajevo, naročito kroz provođenje zajedničkog operativnog plana čiji je rezultat sklanjanje migranata iz urbanih dijelova grada, javnih površina i ulica na području KS i njihov smještaj u privremene prihvatne centre i imigracioni centar. 

Direktor Ujić zahvalio je na brzoj reakciji policije Kantona Sarajevo prilikom nedavnog masovnog kršenja javnog reda i mira u privremenom prihvatnom centru Blažuj, gdje je učestvovalo više od 300 migranata, te je blagovremenom intervencijom pripadnika MUP-a KS vrlo brzo uspostavljen red u privremenom prihvatnom centru. Koordiniranim aktivnostima MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima identificirane su dvije osobe koje su organizirale nerede u privremenom prihvatnom centru Blažuj te će se prema njima poduzeti mjere iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima. 

Pripadnici MUP-a KS i dalje će raditi na pojačanom osiguranju dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja kada je u pitanju sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo. Na kraju je istaknuta potreba nastavka zajedničkog djelovanja MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima radi očuvanja javnog reda i sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo radi zaštite građana Kantona u kontekstu povećanog priliva migranata.