Ministar Jusko: Naš primarni zadatak je zaštita života i zdravlja ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, tokom gostovanja na N1, naveo je da će tokom prvomajskih praznika policijski službenici MUP-a KS biti prisutni na svim izletištima i šetalištima.

-I tokom praznika ćemo poslove iz naše nadležnosti raditi u punom kapacitetu. Policijski službenici će biti prisutni na svim mjestima na kojima postoji mogućnost okupljanja većeg broja ljudi. U ovom momentu, i od počeka pandemije, nama je život i zdravlje sugrađana na prvom mjestu, rekao je ministar Jusko. 

-Apelujemo na građane da drže socijalnu distancu, da nose zaštitnu opremu i izbjegavaju okupljanje više ljudi na jednom mjestu. Zadnje mjere za kojima želimo posegnuti su bilo koje represivne mjere, naveo je ministar i dodao da se MUP KS-a neće libiti da ih primijeni u krajnjim slučajevima. 

Naveo je i da je MUP KS jedan od najzaslužnijih što nemamo ekspanziju u Kantonu Sarajevu.

"U proteklih 30 dana provedeno je više od 25.000 kontrola. Kontrolisali smo poštivanje mjera izolacije, samoizolacije, prisilne samoizolacije, da li se koristi zaštitna oprema, obilazili smo tržne centre, izletišta... Za nas opuštanja nema, čak i kad sve i jedna mjera bude ukinuta. Čak sam uvjeran da ćemo na ovaj ili onaj način sa koronom živjeti još dugo. Ova kriza za MUP će potrajati puno duže nego što je sada", istaknuo je ministar Jusko. 

Na kraju je još jednom apelovao na građane:

- Držite socijalnu distancu, nosite zaštitnu opremu, pridržavajte se mjera koje su na snazi i budite uvjereni da ćete od MUP-a KS-a imati samo podršku", naglasio je ministar Jusko.