MUP Austrije i MUP KS: Uspostava saradnje u oblasti sigurnosti

U okviru posjete Bosni i Hercegovini i Sarajevu, a uz koordinaciju Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije posjetili su danas MUP Kantona Sarajevo gdje su se sastali s ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Nusretom Selimovićem.

Delegaciju su sačinjavali direktor JCP Platforme (Platforma za zajedničku koordinaciju) Berndt Körner, koordinatorica za mjere podrške i aktivnosti u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija u BiH Sanja Selak-Ostojić i Thomas Obruča iz Odjela za poslove sa strancima i azil MUP-a Austrije.

Tokom sastanka, gostima iz Austrije predstavljena je struktura i svi segmenti rada Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Uprave policije, rezultati u radu i izazovi s kojima se pripadnici ove sigurnosne agencije susreću, s posebnim osvrtom na stanje u oblasti migracija na području Kantona Sarajevo.

Ministar Katica je istaknuo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS zainteresirano za uspostavljanje intenzivnije saradnje s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova Austrije u svim oblastima, a naročito u oblasti migracija, jer razmjena iskustava i dobrih praksi s evropskim sigurnosnim agencijama je osnov za sticanje novih znanja i vještina u cilju unapređenja sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Dogovoreno je da će MUP Kantona Sarajevo u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH nastaviti dalje aktivnosti na uspostavljanju dugoročne saradnje sa JCP Platformom, odnosno MUP-om Austrije.