Napad na policijske službenike

Dana 23.05.2019.godine oko 02,30 sati, na raskrsnici ulica Bulevar Meše Selimovića-X transferzala, općina Novi Grad Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učesvovala  putnička motorna vozila  marke "VW Eos" i marke "Audi"tip 4. Naime, vozač putničkog motornog vozila marke "Audi"tip 4, nakon što je prošao na upaljeno crveno svjetlo na semaforu, prouzrokovao je saobraćajnu nezgodu, a potom se udaljio u pravcu Ilidže.

Odmah su putem sredstava veze obaviješteni policijski službenici na terenu. Pomenutog dana u 03,30 sati, na području općine Ilidža, policijski službenici V PU pokušali su zaustaviti putničko motorno vozilo marke "Audi"tip 4, reg. oznaka O68-J-567, na što se vozač oglušio i nastavio dalje kretanje u pravcu naselja Hadžići. Nakon toga u 03,45 sati, na magistralnom putu M-17, u naselju Pazarić, vozač "Audi"-a, u jednom momentu je namjerno udario u službeno motorno vozilo marke "VW Golf", koje se prevrnulo i udarilo metalnu zaštitnu ogradu, gdje se i zaustavilo. Vozač je i dalje nastavio kretanje u pravcu Tarčina, te dolaskom u naselje Resnik, skrenuo van kolovoza i udario u metalnu ogradu, a potom se zaustavio.

U ovom napadu su dva policijska službenika zadobila lakše tjelesne povrede, dok je jedan policijski službenik teže povrijeđen. Povrijeđenim je ljekarska pomoć ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u KCU u Sarajevu.

Izvršenim provjerama je utvrđeno da je vozilom "Audi" tip 4,  upravljalo lice J.B., rođen 2000.godine u Goraždu, gdje je i nastanjen. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti), isti je lišen slobode u 08,00 sati. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, J.B. će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu.

U vremenskom periodu od 03,45 do 08,40, na dionici  magistralnog puta M-17, od ulaza u naselje Pazarić do izlaza iz navedenog naselja, došlo je do potpune obustave odvijanja saobraćaja vozila i isti je usmjeren na alternativni put kroz naselje Pazarić, općina Hadžići.

Napominjemo, da su policijski službenici IV PU, također izvršili uviđaj saobraćajne nezgode na području općine Novi Grad Sarajevo.