Obraćanje policijskog komesara povodom dostavljanja Dopune izvještaja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo o počinjenom krivičnom djelu ubistvo policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

“Prije nego što saopštim razlog radi kojeg smo vas pozvali, želim da vas obavijestim i unaprijed ljubazno zamolim za razumijevanje obzirom da neću biti u prilici odgovarati na vaša pitanja, iz krajnje objektivnih razloga.

Nakon tri godine mukotrpnog, iscrpljujućeg i svakodnevnog rada na veoma složenom i kompleksnom predmetu, istražitelji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, radeći u saradnji i pod direktnim nadzorom tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, su u petak, 05.11.2021. godine, Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv više osoba za koje,

prema prikupljenim dokazima, postoji osnov sumnje da se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela “Ubistvo” iz člana 166. stav 2. Krivičnog zakona FBIH, izvršenog 26.10.2018. godine, u Geteovoj ulici, na Alipašinom Polju, područje općine Novi Grad Sarajevo, kojom prilikom su života lišeni policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović.

U ovom trenutku ne mogu govoriti o broju, identitetu i statusu prijavljenih lica protiv kojih je podnesen izvještaj, kao ni bilo kojem drugom detalju, a sve u cilju zaštite interesa ove istrage.

Ono što mogu reći jeste da je do sada u ovom predmetu ostvarena neophodna saradnja po različitim osnovama sa više agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, u prvom redu sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, MUP-om Republike Srpske, Federalnom upravom policije i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, čijim smo časnim i poštenim profesionalcima neizmjerno zahvalni.

Također, ostvarena je saradnja sa Interpolom i Europolom, kao i različitim organima i institucijama Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Svima smo duboko zahvalni na saradnji i pruženoj pomoći, a posebno želim naglasiti pomoć i podršku ambasada u Bosni i Hercegovini, i to: ambasade Sjedinjenih Američkih država, zatim ambasade Velike Britanije i ambasade Francuske.

Smatrali smo bitnim da sa građanima i javnosti u cjelini podijelimo ovu informaciju, u onoj mjeri u kojoj nam to objektivne okolnosti dozvoljavaju, jer ubistvo naših kolega je bolna emocija svakog policijskog službenika Uprave policije, a vjerujem i kolega policajaca u drugim agencijama, kao i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Cijelo dosadašnje vrijeme mog mandata, predmet teškog ubistva naših kolega, bio je naš nulti prioritet u radu, i tako će ostati sve dok se ne završi i posljednja radnja koja je neophodna da se zakonito okonača ovaj predmet putem pravosudnih institucija, te dovede do adekvatnih pravosnažnih osuđujućih presuda izvršiocima.

Obzirom da su prošle sedmice pod nadzorom nadležnog tužilaštva realizovane određene aktivnosti vezane za ovaj predmet, imam potrebu naglasiti da je u istima značajan doprinos dala ova Uprava policije putem svojih policijskih službenika, te da smo u protekle tri godine nosioci svih aktivnosti vezanih za rasvjetljavanje i dokumentovanje ubistva naših policajaca. Naravno, najbolji argument svemu tome jesu prikupljeni dokazi koji su dostavljeni nadležnom tužilaštvu.

Moram, također, napomenuti da s gnušanjem odbacujem pokušaje  pojedinaca iz određenih interesnih krugova da putem njima bliskih medija kreiraju sliku o "ugroženosti i opstrukciji istrage” od strane ove Uprave policije i mene kao policijskog komesara, te pokušaje da “kriminaliziraju” i diskreditiraju ovu instituciju, kao i njene časne profesionalce. To im neće proći, niti će im se to dozvoliti.

Dokazi i naše aktivnosti jasno govore o našoj predanosti i ustrajnosti na borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, a naročito posvećenosti radu na potpunom rasvjetljavanju i dokumentovanju predmetnog ubistva, koje se, s policijskog aspekta, može smatrati rasvijetljenim.

Moja je obaveza, između ostalog, štiti integritet i kredibilitet ove institucije i svakog uposlenika koji svoje obaveze izvršava u skladu sa Zakonom, te neću dozvoliti bilo kakve pokušaje diskreditacije, devalviranja i omalovažavanja, odnosno, “kriminalizacije”, ali i pokušaje uvlačenja u bilo kakve političke igre i spinove, kako bilo kojeg pojedinca iz policijskih redova koji radi u skladu sa svojim ovlaštenjima, tako i policije, odnosno,  institucije u cjelini.

O određenim otvorenim, ali i prikrivenim opstrukcijama, problemima i preprekama koje su pratile rad na ovom predmetu sigurno ću govoriti čim se za to steknu uvjeti.

Naravno, sve ono što nadležno tužilaštvo bude smatralo potrebnim kako bi se istraga dovela do kraja i rezultirala podizanjem optužnice, Uprava policije će učiniti kroz svoje djelovanje u okviru zakona, te u tom smislu očekujem od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenziviranje potrebnih aktivnosti iz njihove nadležnosti kako bi se što prije "stavila tačka na i" u ovom predmetu, uz napomenu da Uprava policije u punom kapacitetu stoji na raspolaganju sa svim svojim ljudskim i materijalno tehničkim potencijalima.

Na kraju, našim porodicama Šehović i Vujinović, u ime Uprave policije, a siguran sam i Kantonalnog tužilaštva, još jednom izražavam najdublju zahvalnost za razumijevanje, strpljenje i povjerenje. Znamo i suosjećamo da je svaki dan čekanja na pravdu neopisivo dug, ali smo krajnje predani, kako ljudski, tako i profesionalno, da učinimo sve što je neophodno i u skladu je sa zakonom, da porodice i naše kolege dobiju pravdu koju zaslužuju, te da pokažemo da niko ne može ostati nekažnjen i nedodirljiv za krivično djelo koje učini.”