Preporuka građanima povodom održavanja Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF 2019) u Sarajevu

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavještava javnost, da je povodom održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala za mlade „EYOF 2019“ preduzela niz mjera i radnji kako bi ova manifestacija sa sigurnosnog aspekta protekla bez problema. Policijski komesar formirao je Štab akcije „EYOF 2019“, koji preduzima mjere i radnje iz nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te je sačinjen Operativni plan fizičkog, operativnog, saobraćajnog i kontradiverzionog osiguranja, na svim takmičarskim mjestima ( borilišta planine Bjelašnica i Igman, dvorane Zetra i Skenderija, Olimpijsko selo - smještaj učesnika hoteli „Hills“ i  „Hollywood“, medija press centar hotel „Terme“, ceremonija otvaranja Festivala Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“).

Evropski omladinski olimpijski festival održati će se u periodu od 09.02.-16.02.2019.godine.

Kako je već javnost upoznata, dana 10.02.2019.godine na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“, održat će se Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a, gdje će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzeti mjera osiguranja navedenog javnog skupa.

Dana 09.02.2019.godine u 13,00 sati, kreće Svečani defile vozila svih učesnika u organizaciji „EYOF 2019“, sa parking prostora „Energoinvest“, općina Ilidža i ide kroz grad do Zetre .

U sklopu planskih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo, biće pojačano prisustvo policijskih službenika na terenu, kako u uniformi, tako i u građanskim odjelima.

Organizatorima javnog okupljanja od strane Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo je data saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja.

 S tim u vezi, organizatori  javnog okupljanja su obavezani upoznati  javnost o izmjeni režima saobraćaja.

U okviru sigurnosnih mjera Uprava policije provodi kampanju „ Sigurnost turista“, kojom je obuhvaćena populacija koja će učestvovati u EYOF-u 2019.

Apelujemo na građane, da svojim ponašanjem daju doprinos, da ova manifestacija protekne u sigurnom ambijentu kako bi na najbolji način prezentovali Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.