Započela realizacija kampanje "Razmislite prije nego podijelite"

Kampanja čiji je slogan „Razmislite prije nego podijelite“ započela je 25. maja 2022. godine na „Međunarodni dan nestale djece“, s osnovnim ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite od svih oblika zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kampanja je osmišljena i pokrenuta na inicijativu AMBER Alert Europe, nevladine organizacije u oblasti zaštite djece i nadležnih agencija za provođenje zakona iz 28 zemalja širom svijeta.

Posredstvom Centra za sigurni internet u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrazovanja FBiH i druge relevantne institucije, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je također podržala pomenutu kampanju i uzela aktivno učešće u njenoj pripremi i realizaciji. S tim u vezi, dogovorena je intenzivna saradnja u cilju podizanja svijesti djece, mladih, roditelja, nastavnika, ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o opasnostima i pojavnim oblicima nasilja nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnostima njegovog adekvatnog suzbijanja.

Treba imati u vidu da je period trajanja pandemije COVID-19, kao i kontinuiratni rast korištenja različitih internet platformi u tom razdoblju, značajno doprinio povećanju samostalno kreiranih fotografija neprimjerenog sadržaja djece i mladih koje se svakodnevno postavljaju i dijele na internetu. Društveni mediji i aplikacije za razmjenu poruka postale su sve popularnije među djecom i mladima kao sredstvo za istraživanje i izražavanje njihove seksualnosti. Kreiranje ovakvog sadržaja može imati dalekosežne posljedice kada se podijeli, a mogu dovesti i do seksualnog iznuđivanja i prinude, što u konačnici dovodi do izvršenja krivičnog djela.

Cijeneći značaj inicijative pokrenute kroz realizaciju pomenute kampanje, nadležne službe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će, u saradnji sa drugim vladinim i nevladinim ustanovama i organizacijama,  u okviru svojih nadležnosti,  započeti aktivnosti koje se odnose na informisanje i preventivno djelovanje u smislu sprečavanja svih oblika nasilja nad djecom u cyber prostoru.

Koristimo priliku ponoviti da je broj besplatne SOS linije za podršku Centra za sigurni internet, na koji se može prijaviti nasilje nad djecom u digitalnom okruženju, za sve mobilne operatere 080022323 ili putem e-mail adrese: podrska@sigurnodijete.ba.

 

 

PrilogVeličina
File video_bih.mp472.83 MB
Image icon Plakat kampanje23.74 MB