Izdvojene vijesti i obavještenja

13.12.2018
06.12.2018
05.12.2018
30.11.2018
28.11.2018
28.11.2018
28.11.2018
23.11.2018
21.11.2018
20.11.2018
19.11.2018
19.11.2018
13.11.2018
12.11.2018
08.11.2018

Dnevni izvještaji

14.12.2018

Dana 13.12.2018.godine u 18,15 sati, policijski službenici III PU lišili su slobode B.A., rođen 1989.godine u Sarajevu i S.K., rođen 1987.godine u Sarajevu, gdje su i nastanjeni, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 358. i 359. KZ F BiH (Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti). Isti su navedenog dana u 18,05 sati u ulici Hamdije Čemerlića, općina Novo Sarjevo, tokom intervencije fizički napali policijske službenike. Prilikom pretresa kod navedenih lica su pronađeni i oduzeti noževi. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a B.A. i S.K. su predati u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela.

 

Dana 13.12.2018.godine u 06,05 sati, obaviještena je IV PU da je došlo do požara u zajedničkoj garaži ispod stambene zgrade, ulica Braće Mulića, općina Novi Grad Sarajevo. Odmah na lice mjesta upućeni su policijski službenici, zatim pripadnici PVB Kantona Sarajevo, kao i ekipa ZZHMP Kantona Sarajevo. Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj na licu mjesta, obavili su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci PPZ-a i građevinske struke. Po izjavi stalnog sudskog vještaka PPZ-a, do požara je došlo na taj način što je korisnik pmv “Volkswagen”, vlasništvo H.S.R, nakon parkiranja i zaključavanja vozila, ostavila upaljeni opušak cigarete u unutrašnjosti vozila između sjedišta vozača i sjedišta suvozača, u dijelu gdje se nalazi unutrašnja pepeljara, požar je tinjao, a zatim se proširio na unutrašnje dijelove vozila, koje je u cijelosti izgorilo. Nakon toga, požar se proširio na drugo parkirano vozilo “Škoda Octavia”, vlasništvo H.S, koje je u potpunosti izgorilo. Usljed djelovanja toplote, došlo je do oštećenja na vozilima marke “Seat Altea”, vlasništvo O.S. i “Audi A6”, vlasništvo firme “Nekstvision” d.o.o. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog požara.

 

Dana 13,12.2018.godine u 20,50 sati na kolovozu ulicie Hendekuša, općina Ilidža, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do skretanja van kolovoza u desnu stranu, a potom slijetanja sa nadvožnjaka na kolovoz kraka ulice Hendekuša, putničkog motornog vozila marke “VW Golf 5”, reg. oznaka M59-J-142, kojim je prije sticanja na upravljanje motornim vozilom, upravljao D.D., rođen 1980.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede su zadobili D.D. i putnik iz navedenog vozila S.A., rođen 1992.godine u Heidelbergu, nastanjen u Sarajevu, koji su vozilom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo preveženi na ukazivanje ljekarske pomoći u KUM UKC u Sarajevu, gdje su na Klinici za ortopediju i traumatologiju zadržani na daljem liječenju. Uviđaj na licu mjesta su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva nastavljaju rad na dokumentovanju navedene saobraćajne nezgode.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 30 saobraćajnih nezgoda, od toga 29 sa materijalnom štetom i jedna sa nastradalim osobama kojom prilikom su 2 osobe teže povrijeđene. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 7 vozača, 3 osobe zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje i jedno motorno vozilo zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.

 

13.12.2018

Dana 11.12.2018.godine u 21,55 sati, od strane građana obaviještena je IV PU da dva NN lica vrše krađu iz stana u ulici Adema Buće, općina Novi Grad Sarajevo. Izlaskom na lice mjesta utvrđeno je da je izvršena teška krađa u navedeni stan. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, policijski službenici IV PU su pronašli i lišili slobode Č.M., rođen 1981.godine u Sarajevu i P.N., rođen 1980.godine u Sarajevu, gdje su i nastanjeni, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (Teška krađa). Izvršenim pretresom kuće vlasništvo Č.M. u ulici Mahmuta Bušatlije čikma, općina Novi Grad Sarajevo, kao i pretresom putničkog motornog vozila marke “VW Golf 2” sa nepripadajućim registarskim tablicama, koje koristi P.N., pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti sa krivičnim djelima teških krađa u kuće i stanove. Nakon završene kriminalističke obrade, dana 12.12.2018. godine, Č.M. i P.N. su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 

Dana 12.12.2018.godine u 16,00 sati u ulici IX Transverzala, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici IV PU lišili su slobode V.N., rođen 1984.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet jedan paketić sa materijom koja asocira na opojnu drogu heroin. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a V.N. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

 

Dana 12.12.2018.godine u 15,50 sati, policijski službenici VII PU lišili su slobode H.R., rođena 1968.godine u Olovu, nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (Ugrožavanje sigurnosti), na štetu H.E., S.V. i N.H. iz Sarajeva. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a ista je predata u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

 

Dana 12.12.2018.godine u 13,15 sati u ulici Koševo, općina Centar Sarajevo, od strane NN lica izvršeno je krivično djelo razbojništva nad radnicom u poslovnici “Lutrija BiH”. Tom prilikom maskirano NN lice je uz prijetnju nožem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Dana 12.12.2018.godine u 19,05 sati u ulici Trg nezavisnosti, općina Novi Grad Sarajevo, od strane NN lica izvršeno je krivično djelo razbojništva nad uposlenicima u poslovnici “Lutrija BiH”. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 13 saobraćajnih nezgoda, od toga 12 sa materijalnom štetom i jedna sa nastradalim osobama kojom prilikom je jedna osoba lakše povrijeđena. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 11 vozača, 5 osoba zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 3 osobe zbog upravljanja motornim vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, jedno motorno vozilo zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 3 neregistrovana motorna vozila.