Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica na promociji Dana sigurnijeg interneta u BiH: Nužno je da se borimo protiv ovog oblika kriminaliteta

21, Mar 2024

Centar za sigurni internet u BiH upriličio je danas svečanu promociju Dana sigurnijeg interneta 2024. u Bosni i Hercegovini. Okupivši učenike nekoliko osnovnih i srednjih škola, kao i djecu koja su osvojila nagrade u okviru kviza koji je održan u februaru na Dan sigurnog interneta i dodijelivši im nagarde, Centar za sigurni internet u BiH zahvalio se predstavnicima svih agencija za provedbu zakona koji zajedno sa njima rade na analiziranju i procesuiranju prijava zlostavljanja u digitalnom okruženju i svih drugih oblika nasilja. Zahvalnost je upućena i partnerima, organizacijama i međunarodnim institucijama sa kojima sarađuju, te je i ovo okupljanje iskorišteno kao prilika da se ukaže kako u BIH djeca moraju snažnije biti zaštićena od svih oblika nasilja u digitalnom okruženju.

„Svakodnevno svjedočimo tome da se nasilje koje se dešava u virtualnom svijetu prenosi u stvarni svijet i zato svi moramo raditi na tome da zaštitimo našu djecu. Centar za sigurni internet u BiH postoji od 2010. godine i od tada imamo S.O.S. liniju za prijem neprimjerenog sadržaja, kao i protokol o saradnji sa svim agencijama za provedbu zakona u BiH. Mi njima prosljeđujemo takve prijave i oni 24 sata dnevno rade na tome. Rezultati se vide i u procesuiranju, ali moramo više raditi na tome da svaki zločin dobije adekvatnu kaznu,“ izjavila je Amela Efendić, direktorica Centra za sigurni internet u BiH. 

Prema podacima koji su danas izneseni S.O.S. linija je od 2010. godine do danas zaprimila 4.526 prijava neprimjerenog sadržaja.

Prisutnima na današnjem okupljanju obratio se i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica koji se zahvalio Centru za sigurni internet za izvrsnu saradnju, kao i za napore koje ulažu u podizanje svijesti i razumijevanje pitanja sigurnosti na internetu kroz realizaciju javnih kampanja za promoviranje vještina, znanja i strategija za djecu, mlade, roditelje, nastavni kadar i druge profesionalce, da sigurno koriste internet.

„Nužno je da se borimo protiv ovog oblika kriminaliteta i ponašanja koja su potencijal za vršenje krivičnih djela i u realnosti, a što je dosta izraženo u posljednje vrijeme. Mi smo u Kantonu Sarajevo prepoznali ovaj problem i predlagali smo odgovarajuća zakonska rješenja kojima bi se normirala oblast prekršaja protiv javnog reda i mira i kojima bi se internet proglasio javnim mjestom, mjestom na kojem je moguće počiniti prekršaj. Ta procedura je u toku i smatramo to važnim projektom upravo iz razloga što se propisivanjem prekršaja za ponašanje u online prostoru borimo protiv kriminaliteta uopće,“ poručio je ministar Katica.

Centar za sigurni internet u BiH obilježio je ove godine Dan sigurnijeg interneta u BiH uz rekordan broj učesnika, 21.255 djece iz cijele Bosne i Hercegvoine.